Unik rymdsten hittad i svenskt kalkbrott

Uppdaterad 2016-06-16 | Publicerad 2016-06-15

Svenske professorn: Liknar ingenting annat

Skönhetsfläcken på stenen ratades av stenhuggarna på Kinnekulle – men fick forskarna att häpna.

Fem år av tester avslöjar nu att det rör sig om en ”utdöd” meteorit som ingen visste fanns.

– Vi har kallat den för det mystiska föremålet eftersom den inte liknade någonting annat, säger Birger Schmitz, professor i kärnfysik.

Stenen var inte fin nog för en uteplats.

Men för forskarna kunde den knappast vara mer attraktiv.

I det svenska meteorit-mekkat Thorsbergs stenhuggeri på Kinnekulle undersöker forskare stenar från kalkbrottet som företaget sorterar bort.

En av alla dessa stenar gömde en knytnävsstor meteorit som skiljer sig från alla andra kända meteoriter.

Rymdstenen hittades för fem år sedan men det är först nu som forskarna – under vetenskaplig ledning av Birger Schmitz, professor i kärnfysik vid Lunds universitet – är säkra på att den är unik.

– Vi har kallat den för det mystiska föremålet eftersom den inte liknade någonting annat. Innan vi gick ut med fyndet ville vi vara absolut säkra på att vi hade rätt och har därför gjort omfattande tester i fem års tid. Vi har inte riktigt velat tro på vår historia förrän vi hade all fakta, säger Schmitz.

Första fyndet i sitt slag

Under måndagen publicerade Schmitz och hans kollegor uppgifter om fyndet på forskningsdatabasen Nature communications.

Det testerna bland annat har visat är att den kemiska uppsättningen skiljer sig från de ungefär 50 000 meteoriter som tidigare hittats och som fortfarande faller ned på jorden. De i särklass vanligaste meteoriterna kallas för kondriter och är i sin tur uppdelade i klasserna H, L och LL.

I kalkbrottet har man tidigare hittat ett hundratal L-kondriter. De härstammar från en våldsam kollision i asteroidbältet mellan Jupiter och Mars för 470 miljoner år sedan.

Teorin: ”Utdöd” meteorit

De utförda testerna visar att den nya meteoritsorten sannolikt kommer från en okänd himlakropp som var inblandad i kollisionen.

– Den slogs sönder fullständigt. Det mesta blev bara gas och det vi har hittat är ett litet fragment av föräldrakroppen, säger Birger Schmitz.

Enligt Schmitz förändrar fyndet bilden av solsystemets historia.

– Bilden som råder är att meteroitflödet alltid varit detsamma. Men precis som man för länge sedan upptäckte att det fanns annat djurliv på jorden har vi gjort det första fyndet som indikerar att det föll helt andra meteoriter och att de inte finns i omlopp i dag. Det är första gången som någon har kunnat beskriva en utdöd meteorit, säger han.