Tio miljoner svenska lösenord läckta

Publicerad 2016-11-22

Riksdagspolitiker, poliser och banker bland de drabbade

Runt tio miljoner lösenord till svenska konton på nätet har läckt och kan ligga ute på nätet. Det rapporterar SVT-programmet ”Dold”.

I databaserna finns bland annat konton som tillhör riksdagspolitiker – bland andra utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Du kan också ta reda på om du själv är drabbad.

Viruset planteras av datahackare.

Lösenorden har läckt ut när stora sajter som Linkedin, Last.fm, Yahoo med flera har blivit hackade.

Totalt rör det sig om runt tio miljoner svenska konton vars lösenord vem som helst kan ta reda på. SVT har sammanställt dem i en databas där du själv kan ta reda på om du är drabbad – och där du även får besked om på vilken sajt ditt lösenord har avslöjats.

Om du finns med uppmanas du att snabbt byta lösenord.

”Det är väldigt enkelt”

Lösenorden läggs i regel ut på nätet så att vem som helst kan hitta dem, säger Dan Egerstad, som gjort sig känd som en svensk superhackare, i SVT-programmet:

– Det är väldigt enkelt och det gäller bara att veta ungefär vilka hemsidor man ska kolla på. Vissa är väldigt publika och vissa behöver du vara registrerad på för att få tillgång till, men det är absolut inte svårt.

De som vill kan sedan försöka använda lösenordet på samma persons konto på andra sidor eller tjänster. Till exempel mejlkonto eller Facebook.

– Det kan se häftigt ut när folk försöker knäcka lösenord hit och dit men oftast är det inte så avancerat, utan det är hämtat från nätet och utgår från att du använder samma på flera ställen, säger Dan Egerstad.

Riksdagskonton ligger ute

Mängder av lösenord har läckt från flera riksdagspartier – och från ett antal riksdagsledamöter och personer på regeringskansliet.

En av dessa personer är utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), som avböjer att kommentera detta för SVT.

– Nej, vi tackar nej den här gången, säger hans pressekreterare Emma Stark.

Riksdagens informationssäkerhetsansvarige Lars Hedensjö säger att man har tagit höjd sådant här. Han vill dock inte kommentera enskilda fall.

– Rent generellt är det en risk om användarnamn och lösenord återanvänds och sprids, säger han till SVT.

– Det är inte den bästa av världar, men samtidigt är det något som man vet förekommer och som kommer att förekomma framöver också.

Säpo och FRA drabbade

Hundratals konton från de svenska storbankerna och de stora mediehusen finns med i SVT:s databas.

53 lösenord från adresser som tillhör Åklagarmyndigheten finns med, och 106 stycken från polisen. Säkerhetspolisen och FRA finns också representerade.