Nu stoppas sopsnusket i Stockholm

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-03

Skräpet ska sorteras där du bor

Nu försvinner de gröna burkarna, återvinnings- stationerna. Soporna ska sorteras där du bor.

Och det kan bli reklam som finansierar en ny sopordning.

- Stockholmarna återerövrar gator och torg när sopslummen stoppas, säger stadsmiljöborgarrådet Stella Fare som i går deltog i en renhållningsdebatt på Fastighetsägar-föreningen.

Trots att fastighetsägare protesterat mot att man varken har utrymme eller pengar för sopsortering i husen verkar enigheten stor om nyordningen.

"En soppåse blir tio i sorteringen"

Politiskt undantag är miljöpartiet, vars dåvarande kretsloppsborgarråd var den som drev igenom återvinnings- stationerna. I dag finns 274 stationer i stan. Miljöpartiet tycker det är "okunnigt och ansvarslöst att plocka bort behållarna innan majoriteten presenterat ett alternativt system för fastighetsnära hämtning".

I dag vet man att stans burkar är feldimensionerade och otillräckliga.

Samtidigt varnas för att det nya systemet kräver massor av kärl i huset och att renhållningsarbetarna inte får det lätt.

- En enda soppåse blir tio med all sortering i våt- och torrsopor, grovsopor, farligt avfall, plast, glas, papper med mera, säger fastighetsägarnas tekniske chef Ronny Bergens.

Krister Schultz, direktör i stadens renhållningsförvaltning, säger att det nya systemet måste bli smidigt och flexibelt.

Han avslöjar också det radikala förslaget på reklamfinansierade sopor.

I juni nästa år kan den nya renhållningsordningen genomföras.

- Vi behöver en Stockholmsmodell som klarar sorteringen även i innerstaden, säger Bengt Graaf, miljöchef på allmännyttiga hyresföretaget Svenska Bostäder.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln