Två misstänkta män jagas

Uppdaterad 2013-04-18 | Publicerad 2013-04-17

BOSTON/STOCKHOLM. Jakten på möjliga gärningsmän efter terrordåden i Boston trappas upp.

Enligt uppgifter till CNN sent i natt svensk tid söker FBI två män som fångats på bild vid mållinjen kort innan bomberna exploderade.

Två män som syns nära mållinjen vid måndagens Boston Marathon sekunder innan tvillingbomberna exploderade jagas som "möjliga gärningsmän", enligt färska uppgifter från polisen till CNN sent i natt, svensk tid.

Enligt CNN cirkulerar bilderna i en FBI-rapport till olika myndigheter i ett försök att identifiera männen.

Polisen har valt att inte offentliggöra bilderna men CNN:s reporter på plats, som sett bilderna, säger att en av männen bär en svart ryggsäck.

En man fångats på film

Det är oklart om de nya bilderna visar samma person som tidigare identifierats som misstänkt, tack vare två videofilmer – dels från det lokala varuhuset Lord & Taylor och dels från en lokal tv-station.

Mannen ska ha fastnat på film när han bär och eventuellt släpper ned en svart väska på platsen för den andra bomben vid Boylston Street i centrala Boston, skriver Boston Globe. Han ska också ha sprungit från platsen, precis efter bomberna detonerade, enligt CNN.

CBS News skriver att mannen placerade en ryggsäck på marken samtidigt som han pratade i mobiltelefon. Han var klädd i svart jacka, grå luvtröja och vit baseballkeps och polisen söker honom antingen som vittne – eller som misstänkt.

Undersöker namnlistor

Enligt CBS News går utredarna nu igenom mobiltelefonsamtal som gjorts nära platsen före och efter explosionerna. Källor uppger för tevekanalen att FBI undersöker listor med namn av mobiltelefonägare i försök att matcha ett namn till den okända mannen på övervakningsbilderna.

Polisen har fått in 2 000 tips från allmänhet och hundratals filmsnuttar från privatpersoner, affärer och tv-kanaler. All polis har kallats in på tolvtimmarsskift och de har redan gått igenom nästan samtliga tips.

Ingen är gripen

CNN uppgav tidigare i kväll att en misstänkt person redan gripits, med hänvisning till två olika poliskällor. Men uppgifterna tillbakavisades senare av CNN och har även dementerats officiellt av både FBI och polisen i Boston.

Under kvällen evakuerades tingsrätten i Boston, där stora folkmassor samlats i hopp om att få se en skymt av den misstänkte som enligt tidiga medierapporter skulle föras dit. Det visade sig dock vara falskt alarm och polisen har nu gått ut med att byggnaden är säkrad.