Egyptisk militär varnar för kaos

Publicerad 2013-01-30

Protesterna mot president Mursi kan leda till att staten kollapsar varnar general Abd el-Fattah al-Sissi

Två år efter upproret som störtade Hosni Mubarak kokar Egypten igen.

Nu varnar landets militära ledare för kaos:

– Konflikten kan leda till en kollaps och hota framtida generationer, säger försvarsminister Abd el-Fattah al-Sissi.

Missnöjet med president Muhammad Mursi och de styrande i Muslimska brödraskapet har övergått i våldsamma protester som pågått i snart en vecka.

Minst 50 människor dog i helgen när demonstranter och poliser drabbade samman i flera städer, bland annat Port Said.

– Guds vrede åt Mursi som gav ordern att skjuta demonstranterna i Port Said, staden som bekämpat tre länder, säger Ayman Mohammae Abdel-Fatha vars släkting dog, skriver AP.

Missnöje med brutna löften

Demonstrationerna mot Mursi handlar om folkets missnöje, många anser att löftena om frihet, demokrati och rättvisa som gavs efter Mubaraks fall inte har infriats.

Mursi har i dagarna efterlyst samtal med oppositionen som fortfarande inte vill upprätta en dialog. I söndags utlyste Mursi utegångsförbud och ett 30 dagar långt undantagstillstånd.

Något som tusentals demonstranter redan brutit och som vållat fortsatta oroligheter när många samlas i protest på gatorna.

I städerna Kairo, Alexandria, Ismailia, Suez och Port Said. I Ismailia skanderade skarorna: "Ner med Muhammad Mursi, ner med undantagstillståndet!", skriver TT.

Varnar för kollaps

Krisen i landet har nu fått Egyptens militär att agera. General  Abd el-Fattah al-Sissi varnade under tisdagen att om våldsamheterna fortsätter kan kaos utbryta i landet och staten falla – igen.

– Den fortsatta konflikten mellan olika politiska krafter och deras meningsskiljaktigheter kring hur landet ska styras kan leda till att staten kollapsar och hotar framtida generationer, säger generalen som också är försvarsminister skriver AP.

Han lovade också att försvara viktig infrastruktur i landet mot oroligheterna, till exempel Suezkanalen.

”Demonstrera fredligt”

Generalen uppgav att militären inte kommer att ingripa mot människor som lagligt demonstrerar men säger att protester måste genomföras på ett fredligt sätt.

Nu varnar analytiker för att Mursi måste ge efter för vissa av oppositionens krav och demonstranterna som protesterar mot försämrade levnadsvillkor.

– Den här krisen kommer inte att blåsa förbi lättvindigt, säger Mustafa Kamel El-Sayyed, professor vid Kairos universitet till AP.