Skjutna artisten: ”Fick hjärnsläpp”

Publicerad 2012-12-10

Gengis van Gool sköt pilen rakt i magen på Lelde Feldmane i tron om att hon flyttat på sig.

De har utfört cirkusnumret flera hundra gånger – men vid söndagens föreställning gick allt fel.

Gengis van Gool sköt pilen rakt i magen på Lelde Feldmane i tron om att hon flyttat på sig.

– Hon fick hjärnsläpp och kan inte för sitt liv förstå varför hon stod kvar, säger cirkusdirektör Robert Bronett.

Två tusen personer var på plats i Cirkus Scotts tält på gärdet i Stockholm. Mitt under numret med James Bond-tema, där skytten Gengis van Gool skjuter en armborstpil genom en fondvägg mot Lelde Feldmane gick allt snett.

– Vi har haft det här numret på repertoaren länge och säkert gjort det tusen gånger. Det är försett med trippel säkerhet och ska inte kunna misslyckas, säger Bronett.

I numret ska Lelde ge ett tecken till Gengis. I nästa stund släcks ljuset, Lelde flyttar på sig och sätter fram en piltavla bakom fonden. Eftersom det är mörkt tror publiken att hon fortfarande finns bakom skärmen.

Trodde det ingick i föreställningen

Vid söndagens föreställning gav hon tecknet med armen, ljuset släcktes ner och Gengis sköt – men pilen träffade henne rakt i magen. Hon vek sig dubbel av smärtan och lämnade scenen bakvägen samtidigt som föreställningen fotsatte.

– Pilen gick in en och en halv centimeter i magen. Hon fördes till sjukhus och har fått sy fyra stygn, säger Bronett.

Flera besökare såg hur pilen träffade henne – men många trodde att det var en del i föreställningen. Tomas Lind, 42, var på plats med sina två barn, eftersom hans tredje barn låg sjuk hemma filmade han händelsen.

– Barnen blev oroliga, men jag sa till dem att det ingår i showen. När vi kom hem såg jag på nyheterna att hon blivit träffad, säger han.

Fortfarande chockad

Lelde Feldmane är fortfarande chockad men ska efter omständigheterna må bra. På söndagskvällen besökte både Robert Bronett och Gengis van Gool henne på sjukhuset.

– Hon är trött och ska stanna kvar på sjukhuset under natten. Men hon är vid gott mod och vi har ätit sushi och druckit champagne, säger Bronett.

Skytten Gengis van Gool minns inte mycket av händelsen.

– Det här har aldrig hänt mig tidigare. Jag har skjutit armborst professionellt väldigt länge och förstår inte hur det kunde hända. Jag är fortfarande chockad men är väldigt glad över att min partner mår bra, säger han.

Nästa föreställning är på tisdag och både Lelde och Gengis räknar med att kunna köra samma nummer då.

– Vi kommer att börja träna så fort hon lämnar sjukhuset, säger han.