Hundratals svenskar i närheten av terrordådet

Publicerad 2015-06-26

200 svenskar befinner sig i tunisiska Sousse, där minst 28 personer har dött i ett misstänkt terrordåd, men betydligt fler finns i hela landet

– Det finns en avrådan när det gäller resa till Tunisien, säger Gabriel Wernstedt på UD Press.

Utrikesdepartementet har kontakt med det svenska konsulatet i Sousse, Tunisien, och undersöker med hjälp av dem vad som har hänt på medelhavsstranden där minst 28 har dödats i ett misstänkt terrordåd.

– Vi har i nuläget inga uppgifter om att svenskar ska vara drabbade. Vi uppskattar att 200 svenskar befinner sig i Sousse, säger Gabriel Wernstedt på UD press.

I nuläget har han ingen information om läget för de svenskar som är på plats.

– Jag har inga ytterligare uppgifter om det.

Hundratals svenskar på plats

Resebolaget Detur har 351 svenska resenärer i Tunisien just nu, varav fyra personer befinner sig i området där det misstänkta terrorattentatet har skett.

– Vi jobbar på att nå dem nu. Men de flesta var på väg till flygplatsen i Monastir när detta hände, säger Staffan Jansson, försäljnings- och marknadsansvarig på Detur.

Resebolaget Ving säger att de har fyra svenska resenärer i Port El Kantaoui, och tre i närliggande Sousse.

– Men ingen av våra resenärer bor på det aktuella hotellet, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Fritidsresor uppger att man inte har några resenärer överhuvudtaget i Tunisien.

Hur ska man agera om man är i ett drabbat område?

– Man ska följa myndigheters och mediers rapportering från området och vara uppmärksam på den. Om man har rest med ett resebolag så ska man föja deras information, säger Gabriel Wernstedt på UD press.

UD avråder från resor till vissa delar av Tunisien

Svenska Utrikesdepartementet avråder från resor till Tunisiens gränsområden mot Libyen och Algeriet, men turistorterna vid medelhavskusten är undantagna från varningen.

– Vi har en lista på länder som vi avråder resa till, och där finns i nuläget en avrådan när det gäller resa till vissa delar av Tunisien, säger Gabriel Wernstedt.

UD har en informationssida och en app som heter Resklar där de publicerar uppdaterad information om olika resmål.

–  Vårt råd till den som ska ut på resa är att ladda ner appen, den är gratis, och se vilka råd som gäller för landet. De uppdateras så fort det händer något, och det är ett smidigt sätt att ha koll på vad som händer, säger Gabriel Wernstedt.

Tunisien har haft hög beredskap sedan i mars, då beväpnade islamister angrep Bardomuseet i huvudstaden Tunis som krävde 23 människoliv. Extremistgruppen Islamiska staten (IS) tog på sig dådet.

Följ ämnen i artikeln