Turister mitt i strejkkaoset

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-21

Kravallpolis slår till mot demonstranter i Paris

Polisen använde tårgas Demonstranter spärrade i går av vägarna till Paris flygplatser och många turister drabbades. Protesterna vänder sig mot den nya pensionsreform som ska införas i landet.

LONDON. Turister drabbades när demonstranter spärrade av vägarna till franska flygplatser i går.

Samtidigt godkände Sarkozy att kravallpolis med våld öppnade stängda bränsledepåer.

På flera håll i Frankrike använde polisen såväl tårgas som gummikulor mot kravallerna.

Resenärer till och från Parisflygplatserna Orly och Charles de Gaulles, tvingades släpa sina väskor och gå till fots många hundra meter efter att demonstranter spärrat av vägarna.

Butiker vandaliserade

Motsättningarna mellan franska myndigheter och demonstranter har trappats upp de senaste dagarna. Fredliga demonstrationer mot den planerade höjningen av pensionsåldern har övergått i vilda och våldsamma kravaller där butiksfönster slagits sönder, bilar satts i brand och 1 423 personer gripits för våldsamheter, uppger nyhetsbyrån AP.

Natten till i går godkände Frankrikes president Nicolas Sarkozy att kravallpolis tvingade undan demonstranter för att kunna öppna tre av landets bränsledepåer. Ändå är fortfarande en fjärdedel av landets bensinstationer torra och mängder av flighter från franska storflygplatser har ställts in på grund av bränslebrist.

Sarkozy viker sig inte

Demonstranterna motsätter sig att pensionsåldern höjs från 60 till 62. Många befarar att förändringen kommer leda till ytterligare urholkning av landets välfärdssystem, med långa semestrar, anställningstrygghet och sjukvård och i stället bana väg för ett mer amerikanskt system.

Men Sarkozy visar inga tecken på att påverkas av protesterna.

– Jag ska föra pensionsreformen i mål, lovade han i går.

Och i dag väntas senaten rösta igenom ett godkännande av förändringen vid ett möte i Paris.