De ska ta över Miljöpartiet

Uppdaterad 2018-09-06 | Publicerad 2010-05-15

Unik enkät avslöjar: Delegaterna vill ha Fridolin och Valtersson

UPPSALA. De är Miljöpartiets kronprins och kronprinsessa.

Gustav Fridolin, 27, och Mikaela Valtersson, 43, är de hetaste kandidaterna att ta över som språkrör.

Redan ett halvår efter valet slutar det populära radarparet Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

En röst på Miljöpartiet i höstens val är inte automatiskt en röst på Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. I går eftermiddag valdes de till språkrör för sista gången. Vid kongressen i Karlstad nästa år måste nya ledare väljas, ingen får sitta mer än åtta år enligt partiets stadgar.

”Det är hedrande”

Redan nu har spekulationerna om vilka som ska ta över tagit fart. Aftonbladet genomförde därför en enkätundersökning med kongressdeltagarna i går. 148 personer svarade och det blev en klar seger för partiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson och den tidigare riksdagsmannen Gustav Fridolin.

– Det är mycket hedrande. Jag som fortfarande känner mig som en spoling från Skåne, säger Fridolin.

De har båda jobbat som lärare i samhällskunskap och historia och kom in samtidigt i riksdagen 2002. Men medan Valtersson avancerade till gruppledare tog Fridolin en paus från politiken och jobade som journalist och folkhögskolelärare. Skälet var ideologiskt – han vill inte bli livstidspolitiker.

– Det är inte bra för demokratin. Jag hade kunnat vara borta ett tag till men jag upptäckte att den här regeringen har gjort samma nedskärningar nu som när jag började engagera mig i politik. Då kändes det konstigt att stå vid sidlinjen.

Skulle du tacka ja om du fick frågan om att bli språkrör?

– Partiet får bestämma om jag ska spela back eller forward. Skulle de tycka att jag passar får jag fundera igenom det.

”Regeln är bra”

Mikaela Valtersson har inte heller bestämt sig.

 – Den frågan får komma efter valet. Nu behöver jag fokusera på att få ihop den rödgröna politiken.

Vad tycker du om att Maria Wetterstrand och Peter Eriksson slutar så snart efter valet?

– Jag tycker regeln är bra men just nu hade det varit bättre om de hade kunnat sitta kvar ett år till. De är världens bästa språkrör.

Hjärnan bakom

De är båda sugna på en ministerpost om de rödgröna vinner valet. För Valtersson är det en förutsättning att ett nytt språkrör även är minister.

– Det är otroligt svårt att ha en sådan roll utan att vara inne i regeringssamarbetet.

Mikaela Valtersson har varit en av hjärnorna bakom det rödgröna alliansbygget. Även Gustav Fridolin tycker att de tre partierna kompletterar varandra.

– Socialdemokratin har länge saknat en idé om vad man vill, och det har vi. Medan vi saknar erfarenhet av regeringsarbete.

MP vill införa
entreprenörsår