Nattens strider – bombattacker och specialstyrkor i Kiev

Så är läget på alla fronter

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2022-02-27

Under natten har Ryssland fortsatt sin offensiv på alla fronter.

Ryska raketer slog ut en oljedepå vid en viktig flygbas söder om Kiev.

Men på det stora hela har frontlinjerna inte flyttats särskilt mycket sedan i går.

Följ ämnen

Under natten har både en kärnavfallsdepå och en oljedepå i Kiev bombats. Ukrainas strålsäkerhetsmyndighet SNRIU skriver på Facebook att personalen vid avfallsanläggningen sökte skydd och slog larm via telefon.

Enligt meddelandet syns missilattacken på övervakningskameror. Mätutrustningen har förstörts och först när bombningarna har upphört ska strålningen mätas med portabel utrustning.

Enligt den första preliminära bedömningen ska det dock inte vara någon fara för radioaktivitet utanför anläggningens säkerhetszon.

Någon timme efter angreppet publicerade myndigheten dessutom en bild som visar normala strålningsnivåer i centrala Kiev och uppgav att tankarna där avfallet förvaras inte har skadats.

– Det var staketet som träffades. Byggnaden och containrarna är intakta, sa presstjänsten vid SNRIU till Interfax Ukraina.

Myndigheten publicerade en bild på Facebook, tagen klockan 03.21 (lokal tid). Den uppges visa normala strålningsnivåer vid tunnelbanestationen Pecherska i centrala Kiev.

Attack mot flygbas

Kort före attacken mot kärnanläggningen hördes två stora explosioner på avstånd i Kiev. Ännu flera timmar senare glöder himlen av de våldsamma bränderna. Ukrainska medier uppger att explosionerna orsakades av ryska missilangrepp mot oljedepåer vid flygbasen i Vasylkiv, tre mil söder om Kiev.

Enligt CNN är det bekräftat via den här filmen att oljecisterner sydväst om flygbasens landningsbana brinner.

– Räddningstjänsten har redan lämnat platsen för den här tragedin. Troligtvis skadades inga människor, men miljöpåverkan blir enorm. Det kommer att brinna länge, säger Anton Gerashchenko, rådgivare vid inrikesministeriet, enligt The Guardian.

Våldsam brand efter en robotattack mot en oljedepå i Vasylkiv nära Kiev.

Vasylkivs borgmästare Natalia Balasynovych var märkbart tagen i en video som publicerades i sociala medier:

– Ni kan se vad som händer. Ni kan se elden. Tyvärr är det oljedepån. Fienden vill förstöra allt i närheten, men han kommer inte att lyckas. Natten blir svår här, precis som i Kiev, men vi kommer att stå emot och vinna eftersom vi har Gud på vår sida, sa hon.

Tar sig inte in i Kiev

Flygbasen i Vasylkiv var föremål för hårda strider även under natten mot lördagen. Då rapporterade borgmästaren att 200 ukrainska soldater hade skadats i gatustrider med ryska fallskärmsjägare.

En ukrainsk general uppgav samtidigt att ett ryskt transportplan för fallskärmssoldater hade skjutits ner, något som inte är oberoende bekräftat.

Enligt amerikanska underrättelsekällor har Ukrainas förmåga att skjuta ner flygplan varit högre än väntat under kriget första dagar. Ryssland har ännu inte det viktiga luftherravälde som kan bana väg för en fullskalig markinvasion, uppger CNN.

Därför är det inte ologiskt med de upprepade anfallen mot Vasylkiv och de första dygnets hårda strider vid flygplatsen Gostomel, norr om Kiev.

Däremot har det varit en något lugnare natt inne i själva staden. Kievs stadsadministration säger att det har varit ett antal urbana strider under natten.

Ryssland har fortfarande inte lyckats cirkulera Kiev som de tänkt och har inte kunnat ta sig in i Kiev med stridsfordon i någon större omfattning. Främst har det varit ryska specialstyrkor och fallskärmsjägare som tagit sig in i Kiev.

De ryska styrkorna på marken har än så länge endast kunnat anfalla Kiev från norr, vilket är vad de nu verkar fokusera på. Att anfallet i nuläget är koncentrerat till en front har på så vis gynnat det ukrainska försvaret av Kiev, enligt ISW.

Lågor och rök från en av explosionerna vid en oljedepå i Kiev.

Uppgifter om nedtrappning i nordöst

Ryssland anfaller Ukraina på fyra fronter. Vid den nordöstra fronten har Ryssland under natten mot söndagen attackerat Ukraina med kraftiga flyganfall. En gasledning brinner kraftigt efter en svampmolnsexplosion, uppger Kyiv Independent med hänvisning till ukrainsk underrättelsetjänst.

Ryssland tog under lördagens ljusa timmar en paus i sin offensiv i nordöst med förklaringen att man väntade på att Ukraina skulle gå med på förhandlingar. Enligt amerikanska Institute for the Study of War ska Ryssland under gårdagen ha övergivit sina försök att inta de nordöstra städerna Cherniv och Charkiv för att flytta vissa av de trupperna mot Kiev.

Hittills har Ukraina lyckats slå tillbaka den ryska offensiven i nordöst som haft stora brister i sin logistik och planering, men ISW bedömer att Ukraina inte kommer kunna försvara den fronten i längden om Ryssland skulle besluta att tillföra mer resurser till den fronten.

Nu under söndagsmorgonen har det kommit nya rapporter om att Ryssland avancerat in i staden Charkiv och det rapporteras om skottlossning på stadens gator.

Vitaly Klitchko, nu borgmästare i Kiev, vid protesterna i Ukraina 2014.

Stadigt på östfronten

De omtvistade regionerna i öst, Donetsk och Luhansk har militärt inte varit prioriterade i den ryska offensiven. För Ryssland har fokus vid den fronten varit att binda upp det Ukrainska försvaret vid fronten, enligt ISW.

Östfronten är hårt försvarad av Ukraina. Då Ryssland vill inta Kiev så snart som möjligt har aktiviteten i Donetsk och Luhansk främst handlat om att hålla den ukrainska östfronten tillräckligt upptagen för att de inte ska kunna vända tillbaka och undsätta Kiev.

Den stora risken för Ukrainas försvar i Öst är att de med tiden kommer få Rysslands södra offensiv i ryggen om den fortsätter avancera.

Går bäst för Ryssland i syd

Den offensiv som Ryssland inlett från Krimhalvön i södra Ukraina är den som än så länge haft störst framgångar.

Den ryska militären har haft stora problem med moralen och logistiken. Men detta verkar vara den front där det ryska anfallet varit bäst organiserat och välplanerat, enligt ISW.

Samtidigt som Ryssland går fram där så återtog det ukrainska försvaret i går staden Kherson som Ryssland tidigare intog och offensiven mot Odessa har på så vis tillfälligt stoppats.

Skulle Rysslands södra offensiv fortsätta avancera i syd finns det en stor risk att Ukrainas försvar i öst blir isolerat från resten av landet. För att undvika det skulle Ukraina behöva retirera sina östra styrkor som i nuläget håller tillbaka det ryska anfallet i Donetsk och Luhansk. I nuläget uppgifter om att Ukraina planerar en sådan reträtt.

Ockuperade områden i Ukraina

Karta över områden i Ukraina som Ryssland har ockuperat. Uppdaterad lördag  26 februari.