Källor om drönarna: ”Modell större” – sex stycken i grupp

Polis, försvar och kustbevakning i gemensam drönarjakt

Larmen till polisen om stora vingdrönare över skyddsobjekt kommer nu dag efter dag.

Aftonbladet kan avslöja att bakgrunden till insatsen i måndags där också Försvarsmakten deltog var observationer av minst 6-7 drönare samtidigt i södra Stockholm.

Flera bekräftade observationer gjordes över skyddsobjekt – bland annat över landets största vattenverk som ligger i Botkyrka.

Med helikopter över land och Kustbevakningens båtar till sjöss jagade ett flertal myndigheter drönare efter olika larm och observationer på måndagskvällen.

Aftonbladet kan avslöja att insatsen i måndags påbörjades efter att observationer av en drönare ”modell större” gjorts över ett sedeltryckeri i Botkyrka som är skyddsobjekt, strax före klockan 20 på kvällen.

Polisen i Stockholm uppger att man fått in flertalet anmälningar om misstänkt olagliga drönarflygningar. (Arkivbild)
Polisen i Stockholm uppger att man fått in flertalet anmälningar om misstänkt olagliga drönarflygningar. (Arkivbild)

Stor insats

Enligt Aftonbladets källor kom insatsen att pågå ända fram till midnatt och involverade flera myndigheter utöver polisen, däribland Försvarsmakten och Kustbevakningen.

Minst 6-7 drönare observerades enligt uppgifterna samtidigt i södra Stockholm och bekräftade observationer gjordes även över skyddsobjekt som Norsborgs vattenverk och polishuset i Botkyrka.

Enligt uppgifter till Aftonbladet observerade en polispatrull en drönare över samma vattenverk också i söndags kväll. Vattenverket är det största i landet och förser elva kommuner med dricksvatten.

Polisen i Stockholm uppger att man fått in flertalet anmälningar om misstänkt olagliga drönarflygningar över skyddsobjekt och att dessa nu samordnas i hela polisregionen, bland dem finns drönarobservationen över regeringskvarteren i lördags då en svartmålad militär vingdrönare filmades av skyddsvakter. 

– Senaste dygnen har det gjorts observationer av drönare i region Stockholm och vi har upprättat ett flertal anmälningar som rör brott mot skyddslagen och brott mot luftfartslagen. Det är förbjudet att flyga med drönare över skyddsobjekt, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Han säger att det inte finns någon misstänkt för flygningarna och att polisen i Stockholm satt ihop en utredningsgrupp.

– Vi har en organisation kring de här ärendena. Det är flera stycken om jobbar med att samordna det här och arbetar med utredningar. Vi utreder om det finns ett samband och naturligtvis försöker vi utreda vem eller vilka som har flugit, säger Per Fahlström.

”Väldigt allvarligt”

Enligt uppgifter till Aftonbladet sker även en samordning nationellt av Säkerhetspolisen som så sent som i måndags tog över utredningen av de tre drönarobservationerna över svenska kärnkraftverk som skedde i fredags kväll.

Moderaterna kallade på tisdagen upp justitieminister Morgan Johansson (S) till justitieutskottet för att informera ledamöterna om drönarhotet – och för att ställa frågor om beredskapen.

– Det är väldigt allvarligt att drönare på kort tid i vad som ju framstår som en koordinerad insats kan röra sig på det här sättet runtomkring bland annat våra kärnkraftverk. Det är inte vilka byggnader som helst som vi talar om här utan det mest kritiska vi har i landet, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist på tisdagens presskonferens.
Utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist på tisdagens presskonferens.

”Måste få klarhet”

Han säger att händelserna ställer frågan om säkerheten verkligen är fullgod kring skyddsobjekt av typen som nu blivit överflugna av främmande drönare. Han frågar sig också om polis och militär har tillräckligt med resurser.

– Vi måste få klarhet om regeringen avser vidta några åtgärder för att stärka skyddet runt den här typen av samhällsviktig infrastruktur. Efter det som har hänt under senaste dagarna så kommer ju de här frågorna i ett nytt ljus och det är inte säkert att det är slut i och med detta. De här kan också bara vara början, säger Johan Forssell.

Försvarsminister Peter Hultqvist fick frågor om drönarhotet på en presskonferens på tisdagen och manade då till vaksamhet, och uteslöt inte att främmande makt kan ligga bakom flygningarna.

– Jag kan inte spekulera om saker som inte är klarlagda, det här är polisens sak att utreda nu. Men generellt kan man säga att det är naturligtvis något som kan finnas inom främmande makts arsenal.

En svart militär vingdrönare ska ha cirkulerat över bland annat riksdagen i Stockholm.
En svart militär vingdrönare ska ha cirkulerat över bland annat riksdagen i Stockholm.
John Granlund

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publisert:

LÄS VIDARE