Cirkulär naturstensproduktion gynnar klimatet

Uppdaterad 2023-11-01 | Publicerad 2023-10-27

Natursten har lång livslängd och kan återvinnas i flera omgångar men få branscher använder sig av återvunnen natursten. Ofta kasseras den.

Sten- och betongbranschen är en klimatbelastande industri som har många utmaningar framför sig. Naturstensproducenten Zurface, är en av pionjärerna i att återvinna naturstensprodukter som grävs upp vid byggen och som fram tills nu ofta kasserats och ersatts med nyproducerad. Företaget som bryter sten på Bornholm lagrar och sälja återvunnen natursten.

– Det råder brist på natursten i hela Europa, så i längden har vi inget val som jag ser det. Det borde vara en självklarhet att återanvända en sten som kommer hålla i 100 år till, kommenterar vd Eric Waxin, i ett pressmeddelande.

Naturstenskompaniet Sverige i sin tur är det första svenska företaget i naturstensbrytning som tagit fram en EPD (Environmental Product Declaration).

– Vi jobbar hårt för att påverka kommuner, byggherrar, arkitekter mm när det gäller att välja svensktillverkad kortrest sten som är det bästa valet när det gäller att minska klimatavtrycket och CO2-påverkan, säger Tomas Larsson på Naturstenskompaniet.

Båda företagen producerar och säljer naturstensprodukter till kommuner och entreprenörer för stora infrastruktur- och byggnadsprojekt såväl som trädgårdsprojekt. Redan nu ser de en stor efterfrågan att använda återvunnen natursten.

Vid behov tvättas naturstenen för att sedan sorteras, packas på pall, bandas och märkas och säljas på nytt.

– Vi kämpar hårt för att städer och kommuner ska välja svensktillverkad natursten i stället för importerad, säger Tomas Larsson.

Följ ämnen i artikeln