Nooshi Dadgostar: Bilda regering utan Centerpartiet

Fredrik Björkman

Publicerad 2023-10-24

Ett storbråk har brutit ut mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet efter V-ledaren Nooshi Dadgostars uttalande om att Centern inte bör få sitta med i en rödgrön regering.

Bråket väcker frågan om vem Magdalena Andersson (S) väljer som regeringspartner om hon vinner valet 2026.

– Centerpartiet är skadliga utifrån perspektivet att få till ett rättvist Sverige igen, säger Nooshi Dadgostar.

Vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen gjorde Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ett utspel om regeringsfrågan efter valet 2026.

Om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vinner egen majoritet, ska Centerpartiet inte få ingå i en regering, anser V-ledaren.

– Det finns ingen anledning, säger Nooshi Dadgostar.

– Centerpartiet är skadliga utifrån perspektivet att få till ett rättvist Sverige igen.

”Gått från mittens rike till en ökenvandring”

Enligt Nooshi Dadgostar är det Centerns ekonomiska politik, med skattesänkningar i fokus, som gör ett regeringssamarbete är omöjligt.

Hon pekar bland annat på förslaget om sänkt skiktgräns för statlig skatt som Centern lade fram i sin skuggbudget. Ett förslag som innebär att personer med upp till 52.000 kronor i månaden ska undgå att betala statlig skatt.

Även frågan om sänkt a-kassa gör att Dadgostar ser ett regeringssamarbete som omöjligt.

– De är väldigt ensamma och små ute på kanten numera. De har gått från mittens rike till en ökenvandring som inte ser ut att ha ett slut.

Svaret: ”'Dream on', Nooshi.”

Centerledaren Muharrem Demirok ger moteld.

– Det är glädjande att Nooshi, efter så många år, förstått att Centerpartiet och Vänsterpartiet är varandras politiska motpoler.

Enligt Muharrem Demirok är det nu upp till S-ledaren Magdalena Andersson, som är statsministerkandidat både för C och V, att välja vilket parti hon vill samarbeta med.

– Ett parti som fortfarande motsätter sig ett Natomedlemskap, som inte kan besluta sig för om man ska skicka vapen till Ukraina, som genomgår enorma interna konvulsioner när partiledningen fördömer Hamas terrordåd i Israel, att tro att ett sådant parti ska kunna sitta i en regering. Jag säger bara en sak: 'Dream on', Nooshi.

Förutom regeringsfrågan, är det helt uteslutet att ni samarbetar med V?

– De som anser sig vara möjliga regeringsbildare får ta ställning nu, de får kliva fram och säga hur man ser på möjligheten att få ihop lösningar. Jag är fortfarande helt övertygad om att lösningarna för svensk politik finns någon annanstans än på ytterkanterna.

Följ ämnen i artikeln