Storbrand på sanatorium – byggnaden går inte att rädda

Publicerad 2023-12-03

Ett stort gammalt sanatorium brinner i Härryda kommun.

Nu uppger räddningstjänsten att sanatoriet inte går att rädda.

– Vi kommer att få släppa hela byggnaden, säger L-O Nordström på räddningstjänsten.

Ett före detta sanatorium började brinna i Rävlanda i Härryda kommun under söndagsmorgonen.

Under dagen har släckningsarbetet pågått med en stor mängd resurser, men på eftermiddagen kom beskedet att byggnaden inte går att rädda.

– Vi kommer att få släppa hela byggnaden, och arbeta med utvändig släckning och kontroll. Troligtvis kommer det att vara bevakning hela natten, säger L-O Nordström, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten till Borås tidning.

Omfattande resurser

Branden uppmärksammades av förbipasserande som larmade räddningstjänsten strax innan klockan åtta på söndagsmorgonen.

Byggnaden har stått tom i flera år men kommunen har haft planer på att bygga om den gamla sjukinrättningen till bostäder, enligt Göteborgs-Posten. Inga uppgifter om personskador har rapporterats.

– Det är en fullt utvecklad brand och vi är där med ett omfattande resurspaket, sa Bosse Florell på Storgöteborgs räddningstjänst till GP under morgonen.

VMA utfärdades

I och med den kraftiga rökutvecklingen från branden utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten, där boende i området uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

På sena eftermiddagen meddelades att faran för allmänheten var över. Samtidigt meddelade polisen att man rubricerar händelsen som grov mordbrand då det i nuläget inte går att utesluta att branden varit anlagd.

Man har gjort vissa fynd i närområdet som tagits i beslag. Dessa ska nu utredas för att ta reda på om de har med branden att göra, skriver polisen på sin hemsida.

Följ ämnen i artikeln