Nya krav på granskning av tveksamt Serbienval

Uppdaterad 2023-12-24 | Publicerad 2023-12-19

Protesterna mot helgens valresultat växer i Serbien.

Serbiens styrande populistparti hävdar att helgens val genomfördes korrekt.

Men demonstranter kastar ägg på valkommissionens högkvarter i Belgrad medan länder i omvärlden ifrågasätter omständigheter kring valet.

De första preliminära resultaten visar att president Aleksandar Vucics styrande parti Serbiens progressiva parti har segrat i både parlamentsvalet och regionala val.

Den ledande oppositionsgrupperingen med beteckningen Serbien mot våld hävdade att man hade segrat i lokalvalet i Belgrad.

Stora demonstrationer i Belgrad efter valresultatet.

Invånare samlades på för andra dagen i rad i protester mot valet. Tusentals marscherade genom Belgrad redan på måndagen, och på tisdagen samlades ett stort antal demonstranter utanför valkommissionens kontor.

”Tjuvar, tjuvar” skanderade demonstranter och krävde att valet ogiltigförklaras.

USA: Måste granskas

Oppositionen, som består av ett 15-tal partier, får medhåll av Organisationen för säkerhet och samarbete (OSSE) vars valobservatörer konstaterade flera fall av oegentligheter.

Serbiens president Aleksandar Vucic har utropat sig till vinnare efter valet.

Även USA uttrycker en varning om hur valet genomfördes:

”Påståenden om oegentligheter som rapporterats av både OSSE och andra observatörer måste granskas, våld som riktats mot valmyndigheter, mot journalister och observatörer – vilket har rapporterats – är oacceptabelt, sade talespersonen för USA:s utrikesdepartement, Matthew Miller.

EU har redan på hög nivå krävt att misstankar om valfusk, röstköp och misstänkt förskingring av allmänna medel måste granskas. Men styret för Serbien, som vill bli medlem i EU, har förkastat anklagelserna.

Ryssland och president Vladimir Putin har däremot gratulerat Vucic till segern, liksom Peking.

Följ ämnen i artikeln