Hyresrätter i byn är en nyckelfråga för Åre – och Ruben Fant, 83

Publicerad 2023-04-10

ÅRE. Hyresrätter är en bristvara i Åre.

En nyckelfråga för den växande kommunen – och för Ruben Fant, 83.

Hans hyreshus mitt i byn ligger på en plats där det planeras för förändring.

– Jag har satt upp mig i bostadskön men får väl säkert flytta långt utanför byn, säger han.

Längst ner på stationsvägen som löper genom Åre by bor 83-årige Ruben Fant och hunden Blitz. Han har bott i hyreshuset de senaste 30 åren.

– Innan bodde jag i andra ändan av huset men när jag blev ensam fick jag en liten etta i stället, säger Ruben Fant.

Men för Ruben som beskriver hur mycket han trivs i sin lägenhet finns en oro. Det handlar om framtiden för hyreshuset - och vad som händer med honom och hans grannar om huset inte längre får finnas kvar.

– Som jag har förstått det ska det här huset rivas så småningom precis som det mesta här i parken. Det ska byggas nytt, säger Ruben.

83-årige Ruben Fants hyreshus ligger på en plats där det planeras för förändring.

Huset som Ruben bor i ägs av det kommunala fastighetsbolaget Årehus.

Samtidigt ligger fastigheten i ett område som pekats ut för kommande utveckling.

– Den ingår i ett planbesked för området. Det kommer att ske ett detaljplansarbete, säger Per Linde, fastighetschef på Årehus.

De framtida förändringarna i området ska ske genom fastighetsbolaget Centrumhus Åre AB. Det är ett samägt bolag som skapats av Åre hus tillsammans med den privata aktören Nordkajen Fastighetsutveckling AB, där tidigare hockeyproffset Markus Näslund ingår i styrelsen.

Enligt det pressmeddelande som skickades ut av Årehus och Nordkajen i samband med att det samägda bolaget presenterades i oktober 2022 är det förändring på gång. Ambitionen är enligt bolaget att skapa en ”vacker och funktionell yta i Åres mittpunkt med sikte på byggrätter för hyresrätter, bostadsrätter och lokaler”.

Enligt Per Linde finns det idag inget besked om fastigheten ska rivas, eller när ett sådant beslut kan tas.

– Vi har inget rivningslov det har vi inte.

Samtidigt bekräftar fastighetschefen att en vidare utveckling av området kan innebära förändringar där hyresfastigheten ingår.

Vad som ska hända med det hus som Ruben bor i är därmed osäkert.

– Jag vet inte vad som ska hända här och inte heller när det kan bli av. Det är bedrövligt och jag känner mig orolig. Det är många äldre i huset som känner sig oroliga, säger Ruben Fant.

”Jag har satt upp mig i bostadskön men får väl säkert flytta långt utanför byn”, säger Ruben Fant, 83.

En fråga som oroar Ruben särskilt är om han överhuvudtaget kommer att kunna ha råd med ett boende i en eventuell nybyggnation på samma plats.

– Det kommer inte bli så här centralt och hyran kommer antagligen bli den dubbla. Jag har satt upp mig i bostadskön men får väl säkert flytta långt utanför byn.

Frågan om permanentbostäder och framförallt bristen på dem är central för Åre kommun.

I den exploateringstakt som rått i Åredalen de senaste åren har kommunen hamnat efter på en rad områden.

Det handlar om infrastruktur och vatten och avlopp som beskrivs som hårt ansträngt av den utveckling som skett. Det handlar också om tillgången på permanentbostäder för åretruntboende.

”Det är många äldre i huset som känner sig oroliga”, säger Ruben Fant, 83.

Enligt Åre kommuns samhällsbyggnadschef Jasna Lindberg är frågan viktig för de planer som Åre kommun nu tar fram för framtida utveckling.

– Vi vet vilka utmaningar vi möter nu och det finns behov av att jobba med permantentboende. Det gäller både småhus och lägenheter, säger hon.

När det gäller Rubens oro om att han inte kommer att ha någon plats i de centrala delarna av byn säger Jasna Lindberg att kommunen har ett ansvar för att möta behoven hos kommuninvånarna.

– Det är flera faktorer som samspelar och behöver finnas på plats för att Åre ska kunna erbjuda en attraktiv boendemiljö som skapar förutsättning för företagande och utveckling, och kommunen har bland annat åtagande att tillgodose våra medborgare med utbud av varierade boendeformer.

Samtidigt konstaterar hon att frågan om bostadsbristen är en avgörande fråga för att Åre ska kunna utvecklas framåt.

– Bra bostäder och goda boendemiljöer är grundläggande faktorer som har betydelse både för tillväxt och välfärd.