WWF: Tillståndet för planeten är värre än någonsin

”Driver på en eskalerande naturkris”

Publicerad 2022-10-14

Krisen för den biologiska mångfalden är värre än någonsin.

Det framkommer i WWF:s årliga rapport som visar att populationer av vilda ryggradsdjur i snitt har minskat med 69 procent på drygt 50 år.

Dock finns det hopp men det är bråttom, enligt världsnaturfonden.

Varje år publicerar Världsnaturfonden, WWF, rapporten Living Planet Index som är en indikator på tillståndet för global biologisk mångfald.

Årets rapport målar upp en dyster bild. Bland de studerade populationerna av ryggradsdjur, fåglar, fiskar, däggdjur, groddjur och kräldjur så har dessa minskat i genomsnitt med hela 69 procent sedan år 1970.

Därmed riskerar nära 1 miljon arter nu att försvinna.

”Den press vi utsätter naturen för driver på en eskalerande naturkris. Denna kris undergräver naturens förmåga att tillhandahålla tjänster vi är beroende av, inklusive att begränsa och anpassa oss till klimatförändringar”, skriver Världsnaturfonden i en sammanfattning.

Flygfoto från Terra do Meio, Para, i Brasilien visar avskogning.

”Är bråttom”

Enligt rapporten är så kallad markomvandling och exploatering det största hotet mot naturen och den biologiska mångfalden på land.

”Vi förstör något vi är helt beroende av. Människan överexploaterar och tränger undan naturen genom markomvandling som påverkar vår matförsörjning, tillgång till rent vatten, samhällsekonomin, vår hälsa och livskvalitet. Med välmående ekosystem förbättras också våra möjligheter att begränsa klimatkrisen och dess effekter”, skriver organisationen.

De betonar att om man inte uppnår målet att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader så kommer klimatförändringarna samt förlusten av biologisk mångfald att förvärras avsevärt. Klimatförändringarna spås även att bli den största anledningen till att den av biologisk mångfalden fortsätter minska.

Trots den mörka prognosen så finns det fortfarande tid att agera, menar WWF. Men betonar att det är bråttom.

”Drivkrafterna bakom förlusten av biologisk mångfald är komplexa och det saknas en enkel mirakellösning på hur vi ska vända trenden. Det är därför desto viktigare att världen antar ett gemensamt globalt mål för naturen, för att vägleda och driva på så att regeringar, företag och samhället agerar”.

Måste agera nu

WWF uppmanar nu världens ledare att vända den nedåtgående trenden i de pågående FN-förhandlingar där mål för biologisk mångfald sätts. Förutom att stifta lagar måste regeringar även ställa krav på företag, stoppa subventioner till verksamheter som skadar ekosystemen och underlätta omställningen för mer hållbara produktions- och konsumtionsmönster.

”Vi måste minska fotavtrycket från produktion och konsumtion och påskynda en omställning inom sektorer med stor påverkan på den biologiska mångfalden, exempelvis jordbruk, skogsbruk, fiske och infrastruktur” skriver Världsnaturfonden.

En viktig pusselbit i att förstå hur ekosystemet och den biologiska mångfalden mår på global nivå är enligt organisationen även att över tid följa hur riklig förekomsten är av olika arter och deras populationer. På så sätt kan man tidigt uppfatta varningsindikatorer.

Avslutningsvis skriver WWF att svenska arter inte omfattas specifikt av Living Planet Index, men att det däremot finns totalt 2 200 hotade arter i Sverige. Av dem har cirka 1 000 stycken skogen som viktig livsmiljö, enligt SLU Artdatabanken, som är ett kunskapscentrum för arter och naturtyper.

Det finns även totalt 86 hotade ryggradsdjur.