Sir Väs fortfarande på rymmen: ”Bytt namn till Houdini”

Publicerad 2022-10-23

Den dödliga kungskobran Sir Väs som rymde i Skansenakvariet är fortfarande på rymmen.

Tre ormexperter har jagat honom under natten, men han har slingrat sig undan.

Nu forsätter jakten och stora delar av akvariet håller stängt.

Den dödliga kungskobran Sir Väs, 4, som rymde i Skansenakvariet är fortfarande på rymmen.

– Sir Väs har bytt namn till Houdini, säger Skansenchefen Jonas Wahlström på söndagsmorgonen.

Sir Väs bara nån timme innan han försvann.

”Man kryper runt i vinklar och vrår”

Sir Vääs har precis flyttat in i Skansenakvariet, dit han kom för att para sig med en av akvariets honor. Men istället för att försöka charmera honan tog han alltså till flykten.

– Den här har precis flyttat in och verkar vara extra listig. Det är en armatur i taket där den lyckades trycka upp lampan och kröp ut, sa Jonas Wahlström till Aftonbladet på lördagen.

Jakten har under pågått under natten och Skansen har tagit in tre ormexperter, men hittills har Sir Väs ha lyckats slingra sig undan.

Jakten efter den giftiga ormen fortsätter under söndagen. Skansenakvariets entré och butik kommer hålla öppet och man kommer även kunna se djungelburar, lemurer, skelettutställningen, babianer och surikater, det meddelar skansen på söndagsmorgonen.

Däremot kommer Akvariehuset - där Sir Väs med största sannolikhet ligger och trycker - vara stängt för besökare tills han har hittats av ormexperterna.

– Planen är att leta helt enkelt, man kryper runt i vinklar och vrår och försöker hitta den. Den första instinkten för en sådan här orm, det är att gömma sig.

Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

”En listig kungskobra”

Men är det inte farligt? Har de någon skyddsutrustning?

– Nej, alltså. Att hantera giftormar, det är ungefär som att vara elektriker. Om du och jag som inte är elektriker skulle börja koppla ström så vore det livsfarligt. Samma sak här, har man kännedom om och kan hantera giftormar så är det inte så farligt.

Det händer ju en del olyckor på ditt akvarium, bland annat med en krokodil på en fest, hur är det med säkerheten?

– Ja, det är vad som har hänt på 44 år. Vi måste naturligtvis se till att de inte kan ta sig ut ur armaturen mer. Vi har haft kungskobror där i minst 15 år och det har inte hänt hittills. Nu kommer vi se till att de inte kan ta sig ut där mer.

Är du självkritiskt?

– Ja, det måste man såklart vara. Det är ju jag som har fullt ansvar att man inte tänkte på att det hypotetiskt skulle kunna hända. Men som sagt det har inte hänt på 15 år. Det var en listig kungskobra som kom på att man kunde pressa sig mot armaturen och komma ut.

Harry Houdini var en känd utbrytarkung.

Följ ämnen i artikeln