Se filmen: Så rymde kungskobran Sir Väs från Skansenakvariet

Ormjägaren Bosse: ”Vi har gjort ett misstag”

Publicerad 2022-10-23

Den dödliga kungskobran Sir Väs som rymde i Skansenakvariet är fortfarande på rymmen.

Här är filmen som visar hans flyktväg.

– Vi hade inte kunnat ana att det här skulle hända. Det får inte hända. Det här är inte bra, säger Bosse Jonsson, djurvårdare på Skansenakvariet.

Den livsfarliga kungsormen Sir Väs rymde under lördagseftermiddagen från sitt terrarium i Skansenakvariet. En bild från platsen fångade ormen mitt i sin flykt och visar hur ormen lirkar sig förbi en lampa och försvinner upp i taket. Ormen ses på bilden hänga genom terrariet med sin långa kropp – huvudet har redan försvunnit upp bland takplattorna.

I desperation att utrymma lokalen försökte personalen få igång brandlarmet. Först genom att veva en cigarett under brandlarmet. När de inte funkade tände de eld på ett papper för att få igång brandlarmet, enligt uppgifter till Aftonbladet från en besökare.

Nu arbetar flera ormjägare i full fart med att försöka lokalisera Sir Väs. En av dessa är djurvårdaren Bosse Jonsson.

– Vi håller tummarna för att det här går så fort som möjligt. Vi hade inte kunnat ana att det här skulle hända. Det får inte hända. Vi kan inte sticka under stol med det här inte är bra. Just nu är prioriteringen att hitta ormen och få tag i den.

Här tar sig Sir Väs in i armaturen.

Använder en 50 meter lång kamera

I snart ett dygn har Sir Väs varit på vift. Nu har ormjägarna beställt in en specialkamera som ska komma till Skansensakvariet under morgondagen. Kameran är 50 meter lång och ska hjälpa ormjägarna att leta i mindre skrymslen och i lokalens väggar.

– Det är en farlig orm. Det kan vi inte sticka under stol med. Men det är inte en särskilt aggressiv orm. Vi vet hur långt den kan nå och vad den kan göra. Kameran hjälper oss lokalisera exakt var den här. Vi har våra aningar om var den är, men vi kan inte vara helt säkra.

Samtidigt värnar Bosse Jonsson om ormjägarnas egna säkerhet.

– Det första som vi tänker på är säkerheten. Allting handlar om att man själv inte ska råka illa ut. Vi stoppar inte huvudet in i små skrymslen. Det får vi låta kameran göra.

Djurvårdarna använder inte säkerhetsdräkter. Istället planerar de att använda tänger för att få fatt i Sir Väs om och när han blivit återfunnen.

– Våra ”reptilkillar” jobbar på det här. Och de har jobbat med det här i 30 och 40 år, säger Bosse Jonsson och förklarar att han har stort förtroende för att Sir Väs hittas.

Bosse Jonsson är en av de som ska fånga in Sir Väs.

Andra incidenten på tre år

Sir Väs rymning är den andra stora incidenten på Skansenakvariet sedan 2019. Då blev en 79-årig man biten av en krokodil när han skulle hålla tal under en privat fest. Mannen blev körd till sjukhus där det stod klart att han var tvungen att amputera armen.

Hur säkert är det egentligen för besökare att gå på akvariet?

– Jag skulle säga att akvariet är säkert. Det finns ingenting någonstans som är hundra procentigt säkert. Men vi gjorde mycket arbete i samband med krokodilanläggningen och fick då ett annat ”mindset”. Vi kände oss hyfsat säkra efter det arbetet, säger Bosse Jonsson.

Hur förhindrar ni att andra ormar inte rymmer på detta vis igen?

– Det får en utredning visa i efterhand. Man måste lära sig av sina misstag. Vi har gjort ett misstag. Det här är ofattbart.

Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

Följ ämnen i artikeln