”Sverige är väldigt viktigt för säkerheten och freden”

Uppdaterad 2017-09-19 | Publicerad 2017-09-14

Amerikanska och svenska pansarförband stridsövar utanför Skövde.

Båda länderna framhäver vikten av en massiv försvarsövning som Aurora 17 på svensk mark.

– Sverige är väldigt viktigt för säkerheten och freden, säger Anthony Housey, pressofficer för USA-kompaniet.

Kulspruteeld hörs bortom träden och småkullarna. Två amerikanska Abrams-stridsvagnar vilar mot en slänt. Kanontornet vrider sig. Vakar och spanar efter fienden.

En annan stridsvagn nosar fram bakom ett krön i duggregnet med leran skvättande kring larvfötterna.

Amerikanska och svenska mekaniserade förband övar just nu på fälten vid Klagstorp strax utanför Skövde. Det är en förövning för att se till att allting klaffar under de kommande större övningarna i Aurora 17.

Skaraborgs regemente, P4, är värdförband åt det amerikanska pansarskyttekompaniet från Minnesota.

– Stödet de behöver i Sverige handlar om transporter, logistik, logi och även vid de övningar vi gör denna vecka. Vi ska kunna lära av varandra och fungera tillsammans på övningsfältet, säger major Torbjörn Lorén, värdofficer för amerikanerna, i samband med torsdagens övningar.

Simulerar verklig strid

Soldaterna från USA anlände i helgen. Inledningen av veckan ägnades åt teori, men under onsdagen och torsdagen har man avancerat till stridsövningar.

– Vi har gått lugnt och sansat fram. De här förbanden har varit mycket i ökenmiljö och får nu känna på Skövdeleran, säger övningsledaren, major Fredrik Ingemarsson.

Med hjälp av specialutrustning på fordonen simuleras verklig strid.

– Vi övar mot varandra med hjälp av simulatorer och skjuter laserstrålar mot varandra. Om man träffar börjar vagnarna att blinka för att besättningen ska veta att man är utslagen, säger Fredrik Ingemarsson.

Under övningarna i Skövde försöker de ökenmålade amerikanska stridsvagnarna M1A1 Abrams och stridsfordonen Bradley slå ut sina svenska motsvarigheter, Stridsvagn 122 (tyska Leopard 2) och Stridsfordon 90.

Det är avskalat. Svenskarna börjar på ett ställe, amerikanerna på ett annat. Sedan bekämpar de varandra på Skaraborgs regementes böljande övningsfält. Det finns inget scenario.

”Vi har vunnit”

När förbanden förflyttas till Mälardalen för att delta i Aurora 17:s huvudövning under nästa vecka blir det mer avancerat – med exempelvis olika understödsfunktioner, flyg, marina enheter och artilleri.

Hittills har svenskarna varit lyckosamma i de simulerade striderna.

– Vi har vunnit de drabbningar som varit. Mycket har med hemmaplansfördel att göra. Vi använder olika taktiker, säger Joakim Elovsson, informatör vid Skaraborgs regemente, och skrattar.

Anthony Housey, förste sergeant och pressofficer för amerikanerna, berättar att han är stolt och glad att vara i Sverige. Särskilt som representant för svenskbygden Minnesota.

– När vi är här har vi en god möjlighet att lära oss av vår svenska motsvarighet. Vi ser hur de gör saker och delar med oss av vår kunskap. Det finns också ett kulturellt utbyte, säger han.

”En fantastisk möjlighet”

Anthony Housey betonar vikten av att genomföra omfattande militärövningar som Aurora.

– Det är väldigt viktigt, det ger oss både möjlighet att lära oss agera som en liten enhet och förståelse för hur planering, logistik och koordination fungerar i större skala. Det ger oss även förståelse för hur samhället påverkas.

Aurora 17 är den största svenska militärövningen på 24 år. Hur ser du på det?

– Det är en fantastisk möjlighet för Sverige. För oss är det en stor ära att delta, säger Anthony Housey.

Vad tänker du om Sveriges roll i Östersjöregionen med tanke på världsläget?

– Sverige är väldigt viktigt för säkerheten och freden, likt många andra länder – och vi är glada att kunna bidra till det.

Fredrik Ingemarsson förklarar att det är första gången amerikanska soldater är i Skövde för att öva med svensk militär.

– För våra soldater och officerare är det oerhört bra att få träna med någon som inte tänker som oss. Huvudmålet är att göra våra soldater bättre, säger han.

Hur betydelsefullt är det för er att öva ihop med utländska förband?

– Lärorikt. USA är ju också ett västland men man tänker olika. De har en annan stridsteknik än vi har och beter sig annorlunda. Normalt tränar vi med andra svenska förband, med samma skolning och reglementen. Det är lätt att veta hur en svensk chef tänker, men här är det svårare, säger Fredrik Ingemarsson.

Likt sina amerikanska kollegor ser han stora vinster med en rejäl övning som Aurora 17.

– Vår regering har tagit det här beslutet, och för oss nere på officers- och soldatnivå är det oerhört stimulerande att få träffa och träna tillsammans med utländska förband och de olika vapenslagen i Sverige. Det är jätteutvecklande, och också spännande, säger Fredrik Ingemarsson.

Är det på tiden att det sker?

– Det kan jag tycka.