Obama vs Putin - en tungviktsshow

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-28

NEW YORK. En världspolitikens tungviktsshow ägde rum på Manhattan under måndagen.

Och både Barack Obama och Vladimir Putin – de två huvudkombattanterna– gick på offensiven.

– Vi är beredda att samarbeta med vilka nationer som helst för att lösa konflikten i Syrien, men tyrannen Assad kan inte sitta kvar, inpräntade till exempel en ovanligt frank Obama.

New York-borna är vana vid att dela Manhattans vimlande trottoarer med dignitärer från hela i världen i samband med Generalförsamlingens öppnande i slutet av september varje år, men måndagens ”laguppställning” i FN-skrapan vid East River gjorde ändå visst intryck på världsstaden.

Under några få timmar på morgonen och förmiddagen hann USA:s, Rysslands, Kinas och Irans respektive presidenter – Barack Obama, Vladimir Putin, Xi Jinping och Hassan Rouhani – passera revy i den berömda talarstolen i Generalförsamlingen.

Unikt tillfälle

En tyngre samling makthavare på en och samma kvadratmeter är svår att föreställa sig hösten 2015.

Flera av dem – och särskilt då huvudrivalerna Obama och Putin – tog också det unika tillfället i akt att tala klarspråk.

Obama var till exempel ovanligt frank och frispråkig i sitt inledande anförande och riktade flera gånger mer eller mindre öppen kritik mot Ryssland.

Bland annat tog han upp annekteringen av Krimhalvön och konflikten i östra Ukraina.

– Om det som hänt Ukraina inte får konsekvenser kan det hända alla länder som är representerade i den här församlingen, varnade han.

Den amerikanska presidenten klandrade också Putin-regimen för den eskalerande militära närvaron i Syrien och stödet till Assad-regimen.

– Vi är beredda att samarbeta med vilka nationer som helst för att lösa konflikten i Syrien och besegra IS men Bashar al-Assad, en tyrann som dödat tiotusentals av sina egna, kan inte sitta kvar, sa han.

Putin dundrade

Putin – som gjorde sitt första framträdande i FN på ett decennium – replikerade senare med anklagelser om att kriserna i såväl Ukraina som Mellanöstern har sin grund i USA:s och Västeuropas geopolitiska ambitioner.

– Jag frågar er som orsakat det vakuum terroristerna i IS kunnat utnyttja: Inser ni nu vad ni gjort? Men jag förväntar mig inga svar, dundrade den ryske ledaren.

Han framhöll också att det vore ett misstag för världen att inte samarbeta med regimen i Syrien.

– Det är enda lösningen på problemet med terrorgruppen IS, hette det,

Senare under måndagen ska Obama och Putin mötas på tu man hand i det kvalmiga New York för att försöka hitta kompromisser i ett flertal frågor.

Att döma av tonen i Generalförsamlingen under förmiddagen blir det inte särskilt lätt.