Kamp mot Malaria gav Nobelpris i medicin

Publicerad 2015-10-05

Årets Nobelpris i medicin går till tre forskare för deras upptäckter i kampen mot parasiter och malaria.

Strax efter 11.30 i dag tillkännagavs de första Nobelvinnarna 2015.

– Det var ett fantastiskt lagarbete, säger pristagaren Campbell till AP.

William C Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu delar på årets Nobelpris i fysiologi eller medicin.

De två första får priset för sina upptäckter rörande en ny behandling mot infektioner orsakade av parasitmaskar. Den tredje för sina upptäckter rörande en ny medicin mot malaria.

Nyhetsbyrån AP har talat med William Campbell som säger att priset kom som en stor överraskning. Campbell arbetade 33 år på läkemedelsföretaget Merck och han framhåller sina kollegor.

– Det var ett fantastiskt lagarbete av människorna på Merck, säger Campbell till AP.

Nya vapen mot sjukdomar

De två upptäckterna har försett mänskligheten med nya sätt att bekämpa dessa svårartade sjukdomar, skriver Nobelförsamlingen i sin motivering. Sjukdomarna drabbar årligen hundratals miljoner människor.

Infektioner orsakade av parasitmaskar har gäckat mänskligheten länge och drabbar än i dag hundratals miljoner människor, främst i fattiga länder.

Sänker dödligheten

Campbell och Omura upptäckte ett nytt läkemedel, Avermectin, som i en vidareutvecklad form har minskat förekomsten av flodblindhet och lymfatisk filariasis och även visat sig vara effektiv mot en rad andra parasitsjukdomar.

Youyou Tu upptäckte Artemisinin, ett läkemedel som avsevärt sänkt dödligheten för patienter som lider av malaria.

– Det var ett äkta genombrott och en vändpunkt när det gäller att hitta ett nytt läkemedel mot malaria, säger Hans Forssberg.

Kinesisk örtmedicin

Youyou Tu föddes i Kina 1930 och är den tolfte kvinnan som tilldelas Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Tu letade i gamla örtmedicinrecept efter uppslag för att utveckla nya terapier mot malaria. Växten Artemisia annua dök upp som en intressant kandidat och Tu utvecklade en reningsmetod som ledde fram till identifieringen av den aktiva komponenten, Artemisinin. Artemisinin är ett mycket effektivt läkemedel mot malaria.

Med upptäckterna minskar lidandet, och vinsterna i förbättrad global hälsa är närmast omätbart stora enligt församlingen.

– Upptäckterna av årets vinnare representerar ett paradigmskifte, säger Hans Forsberg vid pressträffen.

USA och Japan

Campbells akademiska karriär har utspelat sig i USA. I dag är han Research Fellow Emeritus vid Drev University i Madison, New Jersey, USA.

Satoshi Omura, född 1935 i Japan, har två doktorsexamina, en i farmaceutisk vetenskap och en i kemi, från Tokyo University, Japan, respektive Tokyo University of Science, Japan.

Nobelförsamlingen lyckades inte få tag på vare sig Campbell eller Tu inför tillkännagivandet. Men Satoshi blev ”väldigt glad”, berättade professor Hans Forssberg vid pressträffen då pristagarna presenterades.

it’s cheering that the Nobel Prize in med went to therapies for parasitic diseases of the poor and the global south.
http://t.co/eXZw4pcgsR

Aftonbladet-TT

Följ ämnen i artikeln