Robinson- Robban: "Jag ljög"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-18

Nu riskerar han att dömas till fängelse för det falska våldtäktslarmet

Först nekade Robert Andersson till anklagelserna om falskt larm.

Efter en natt i en cell hos polisen erkände han:

- Jag ljög.

Nu riskerar han ett års fängelse.

"I cellen förstod jag allvaret." I går släpptes dokusåpakändisen Robert Andersson efter en natt i polishuset i Haninge. Efter att först ha nekat erkännar han nu att våldtäktslarmet i lördags var en bluff. ”Jag tyckte det låg humor i det, men jag är så jävla dumpositiv”, säger han.

Det är en blek Robinson-Robban som kommer ut från polishuset i Haninge söder om Stockholm.

Valde att erkänna

Efter att i flera dagar ha nekat till anklagelserna om falskt larm rörande ett påstått våldtäktsförsök natten till i lördags, valde han till slut att erkänna.

Alltihop var bluff.

-Jag är en idiot, 30 år och naiv som en barnunge, hela mitt liv är en dokusåpa, säger han.

Tanken med det hela var att blåsa medierna. En 19-årig kvinna skulle hävda att hon utsatts för ett våldtäktsförsök, Robert Andersson skulle komma till hennes undsättning, samtidigt som det hela dokumenterades av två kändisfotografer.

Men i måndags medgav den 19-åriga kvinnan att alltihop var ett påhitt.

De två fotograferna greps och erkände då bluffen i förhör. Robert Andersson valde i tisdags att inställa sig hos polisen i Haninge men fortsatte ändå att neka tills i går morse.

"Skämt spårade ur"

En förhörsledare berättar att Robert Anderssons flickvän då gråtande ringde till polisen och vädjade att han skulle erkänna.

- Min tjej är förtvivlad, jag har ångest, detta är inte okej mot henne, säger Robert Andersson.

Varför erkände du?

-Jag förstod allvaret när jag låg i cellen och insåg att jag kunde hamna i fängelse. Att ett skämt som spårar ur kan leda till fängelse.

Du såg det som ett skämt?

- Jag tyckte att det låg humor i det, men jag är så jävla dumpositiv, hade jag förstått följderna hade jag sagt blankt nej.

En som inte ser händelsen som ett skämt är kriminalinspektör Hans Andersson i Haninge.

-Det är helt katastrofalt, ett väldigt dåligt practical joke. Jag har svårt att finna ord, vad är egentligen syftet? Människor med normalt förnuft borde förstå att polis, brandkår och ambulans har annat att göra än att åka på falska larm.

Ett års fängelse

Åtal beräknas att väckas i mitten av december. Robert Andersson, de två fotograferna och den 19-åriga kvinnan är alla misstänka för falskt larm, ett brott som kan ge ett års fängelse.

Detta har hänt:

Mårten Lundmark