Uppdraget: Ena partiet

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-11-22

Under landsdagarna ska SD forma sin nya politik

I dag inleder Sverige­demokraterna sina landsdagar i Västerås.

De 166 ombuden ska rösta om allt från EU-ut­träde till hundbajspåsar.

– Vår politik inför EU-­valet och möjligheten att arbeta heltid inom vården är de viktigaste frågorna, säger Henrik Gustafsson, informationssekreterare hos Sverigedemokraterna.

Med mindre än ett år kvar till valet - nu samlas parti­företrädare för ett parti som närmast fördubblat sitt väljar­stöd sedan valet 2010.

Då fick Sverigedemokraterna 5,7 procent av rösterna. I Aftonbladets/United Minds senaste mätning i november fick partiet 10,8 procent.

Tre nya program står i fokus. De ska mejsla fram SD-politiken inför valet. Det handlar om Sverige­demokraternas djurskyddspolitik, landsbygdspolitik och den politik som rör ­arbetsmiljö- och arbetstidsfrågor.

Långa debatter

– Det brukar alltid bli långa debatter när vi beslutar om ett nytt inriktningsprogram, och den här gången ska vi fatta beslut om tre stycken, säger Henrik Gustafsson.

Dessutom ska partiet ­besluta om ett förnyat kriminal­politiskt program, 134 motioner och en EU-valplattform.

– Frågan om EU-politiken är vår tyngsta punkt under landsdagarna. Jag tycker att vi ska jobba för en folk­omröstning, för att fråga svenskarna hur mycket makt som ska utgå från väljare i andra EU-länder och hur mycket som ska be­slutas i Sverige. Vi från SD vill att makten ska över­föras till de svenska väljarna helt och hållet, säger Johnny Skalin, riksdagsledamot (SD).

Inget tyder på det

Av de motioner som lagts fram till landsdagarna är det få som direkt berör partiets huvudfråga, invandring.

Alex Bengtsson, vice vd i stiftelsen Expo, menar att det inte är något som tyder på att Sverigedemokraterna vill tona ner huvudfrågan.

– Jag tror att vi kommer att få se väldigt mycket ­peptalk. Man kommer att prata mycket om hur bra det går i opinionen, komma med hårda ord om de ­politiska motståndarna och visa en vulgär framtoning i invandringsfrågan, säger han.

Här är några av motionerna som ska behandlas

Förslag om att införa totalt maskeringsförbud i det ­offentliga rummet. Hit ska också räknas heltäckande huvudbonader. ­Motionen föreslår också att partiet ska verka för religionsneutral klädsel i all ­offentlig tjänst.

Förslag om att påföljder för unga brottslingar ska skärpas. Samt att en ­gärningsman, som var ­psykiskt sjuk när brottet begicks, ska dömas och ­avtjäna resten av straffet efter friskförklaring och ­avslutad slutenvård.

Förslag om att partiet ska kräva en folkomröstning om utträde ur EU och att det ska bli tydligare att Sverigedemokraterna är ett parti som tar avstånd från ett svenskt medlemskap.

Förslag om att skärpa straffen för djurplågeri. Motionen föreslår att straffskalan ska utökas så att det blir möjligt att döma för både ringa och grovt djurplågeri.

Tre olika program

Ombuden ska ta ställning till tre program. De sammanfattar Sverigedemokraternas politik ­inom områdena djurskydd, landsbygd och arbets­miljö- och arbetstidsfrågor. Dessutom ska partiet fatta beslut om en EU-valplattform och förändringar i partiets kriminalpolitiska program.

Följ ämnen i artikeln