Fem svenska kebaber som välte internet

Publicerad 2016-05-05

Internationella kebabdagen – minns du dessa?

Idag, den femte maj, är det Internationella kebabdagen. Det firar vi med att blicka tillbaka på några av de mest minnesvärda kebaber vi sett i Sverige. Kommer du ihåg dessa?

Kebabens intåg i Sverige skedde under 1980-talet och har sedan dess vuxit fram till en av de mest populära snabbmatsrätterna. De senaste åren har snabbmatsrestaurangerna försökt överträffa varandra med spektakulära kebabrätter. Nedan följer en lista över de mest minnesvärda. Vilka kommer du ihåg?

1. Kebabrullen som vägde tre kilo

Foto: Pizzeria Tullen

Simon Kachoa i Enköping har legat bakom flera minnesvärda rätter. Här tog han fram en monsterrulle som vägde in på mellan 2,5 och 3,5 kilo.

– Det blir svårt att äta den själv utan man måste vara tre-fyra personer, sade Simon då.

2. Kebabrullen som mätte 1,5 meter

Foto: Privat

På Lollos Restaurang och Pizzeria i Göteborg skapade man i december förra året en kebabrulle som var en och en halv meter lång. Gästen Jim Lundberg försökte sig på att äta upp den men fick dela med sig av den.

– Vi gör bara det våra gäster önskar, sa ägaren Mutaz Marguoza då.

3. Kaviarkebabrullen

Foto: Privat

2012 kunde Aftonbladet rapportera om en pizzeria i Norrköping som toppade sin kebabrulle med persisk kaviar till det facila priset av 999 kronor.

– Den här iranska kaviaren är svår att få tag på. Det tog tre månader att komma över den, sade Gabriel Morad då.

Lyxkebabrullen förbryllade dock matkonnässörer.

– Jag förstår över huvudtaget inte vad kaviaren har i den här rullen att göra, sade den kände kocken Leif Mannerström.

4. Vulkanpizzan med kebab

Foto: Pizzeria Tullen

Oxfilé, fläskfilé, salami, skinka, räkor, fetaost, gurka, tomater, pommes frites, jalapenos, paprika, fyra olika såser – och så kebab då. Det var ingredienserna på Pizzeria Tullens supervulkanpizza som presenterades under november 2015.

– Vi har på exakt allt som kunden vill ha, sade kocken Simon.

5. Superkebabrullen på 3,5 meter

Foto: Privat

När Metin Kizil fick höra om en pizzeria i Trollhättan som hade gjort en kebabrulle på 325 cm väcktes tävlingsinstinkten, så tillsammans med sina kollegor har de nu skapat den största kebabrullen hittills – på hela 350 cm.

– Vi vill alltid vara störst, sade Metin i februrari.

Till den enorma skapelsen användes sex kilo kebabkött, fem kilo deg och tre kilo pommes frites. Rullen var tänkt att räcka till 25-30 personer.