Trump: Jag vill inte bråka med påven

Publicerad 2016-02-19

COLUMBIA, SOUTH CAROLINA. Donald Trump tonade ner kritiken mot påven under ett intimt town hall-möte i South Carolina i natt.

– Påven är en bra kille, jag gillar honom och förstod i efterhand att han nog uttryckte sig vänligare än vad media först rapporterade, sa han och berättade sedan personligt om sin syn på bland annat alkohol och vännen Michael Jacksons sorgliga öde.

Inte helt oväntat reagerade Donald Trump kraftigt på påve Franciskus uttalande under torsdagen om att den som vill bygga murar och kasta ut miljontals illegala invandrare inte kan vara kristen.

– En religiös ledare som ifrågasätter en annan människas tro, det är vanhedrande, sa Trump bland annat.

Men när fastighetsmiljardären i natt under CNN-ankaret Anderson Coopers ledning svarade på väljarnas frågor i en aula i Columbia, South Carolinas delstatshuvudstad, var tonen aningen mildare.

”En bra kille”

– Påven är en bra kille, jag gillar honom. Han har en en egen stil som jag uppskattar och jag respekterar definitivt ämbetet i sig. Så jag vill inte bråka med honom, meddelade Trump.

– I efterhand förstod jag att han uttryckte sig lite vänligare än vad media först rapporterade. Jag tror dessutom att de mexikanska myndigheterna matade honom med felaktig information.

Han fick under det drygt timslånga mötet också frågor om främste rivalen Ted Cruz (”han har verkligen problem med sanningen”), om sin syn på sjukvård (”vi måste hjälpa de som har det svårast, vi kan inte låta människor dö på gatan...den som inte tycker det är en republikansk åsikt har fel”) och om han står fast vid det för republikanska väljare kontroversiella uttalande i lördagens debatt om att George W. Bush medvetet ljög för att få invadera Irak.

– Jag vet inte varför han startade det kriget, om han ljög eller inte, men det kan vara det största enskilda misstag en amerikansk president någonsin begått, upprepade han.

– Alla problem vi brottas med just nu, flyktingkrisen i Europa, det som händer i Sverige och Tyskland... det bottnar i det beslutet. Och varför? Det fanns inga massförstörelsevapen och det var inte Saddam Hussein som fällde World Trade Center-skraporna.

Dricker inte – men gillar snabbmat

CNN:s Anderson Cooper ställde också personliga frågor, till exempel om det faktum att den 69-årige ”front runnern” inte dricker alkohol,

– Min bror, som var några år äldre, var en briljant man men började dricka och fick problem. Det gjorde djupt intryck på mig och jag har aldrig velat nyttja varken alkohol eller andra droger.

Han berättade vidare att han bara sover tre-fyra timmar per dygn och tycker om snabbmat.

– Jag är noga med renlighet och på exempelvis McDonald's vet man att de alltid håller ordning på hygienen. En dålig hamburgare kan förstöra hela businessen. Så jag gillar en Big Mac.

Musiksmak var ett annat ämne som kom upp och Trump uppgav att han älskar Beatles, Rolling Stones, Elton John och inte minst Michael Jackson.

– Jag kände Michael väl, han bodde ju i Trump Tower och var en god vän, berättade han.

– Michael var en enorm talang, men han förlorade sitt självförtroende på grund av misslyckad plastikkirurgi och när man förlorar självförtroendet är det lätt hänt att man förlorar sin talang också.

I dag fredag fortsätter Donald Trump sin valkampanj i South Carolina.

Han håller stora ”rallyn” i bland annat Myrtle Beach och Charleston.