Forskare: Så gamla kan människor bli

Uppdaterad 2016-10-07 | Publicerad 2016-10-06

1997 dog världens äldsta kvinna Jeanne Calment vid 122 års ålder.

Människors möjlighet att bota sjukdomar och ersätta sjuka organ har gjort att vi lever längre än någonsin. Men nu fastslår forskare att det finns en gräns, skriver Telegraph.

Sedan 1800-talet har människors medellivslängd stigit kontinuerligt. Ett barn som föds i dag förväntas leva tills det blir 81 år, jämfört med 50 år i början av 1900-talet. Den snabba utvecklingen inom medicinen fick Harvardprofessorn David Sinclair att spekulera i att det inte finns någon övre gräns för hur längre människor kan leva.

– Ny teknologi som kan förbättra våra kroppars försvar mot åldrande har utvecklats i laboratorium världen över och detta skulle kunna sudda ut gränsen för människors livslängd, säger han till Telegraph.

Men en ny studie visar på motsatsen.

Finns en övre gräns

Forskare vid Albert Einstein College of Medicine i New York har undersökt data från människor i över 40 länder. De menar att människors livslängd nådde sin topp vid 1997 då världens äldsta kvinna Jeanne Calment dog vid 122 års ålder.

Detta då de årtionden som följt sedan dess har världens äldsta människor tenderat att dö när de är omkring 110 år. I dag är Emma Morano världsäldst med sina 116 år, även om en man i Indonesien hävdar att han är 145.

– Fler framsteg i att bota infektionssjukdomar och kroniska sjukdomar kan fortsätta att öka medellivslängden, men inte den övre gränsen. Kanske borde resurser som i dag används till att öka livslängden i stället gå till att öka hur länge man kan vara hälsosam, säger Jan Vijg, professor i genetik på Albert Einstein College.

Anledningen till att man inte kan leva hur länge som helst menar de härrör till att det finns ett bestämt antal gånger som de mänskliga cellerna kan dela sig – sedan kan de inte längre det.

Följ ämnen i artikeln