Nu blir han mäktigast sedan Mao

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:

Hans maktspel har pågått i det tysta.

Nu gör Kinas president Xi Jinping ”en Mao” – och installerar sig som ledare på livstid.

Världen ställs inför en ny, kinesisk era.

Det är en av världens största nyhetshändelser – även om den har uppmärksammats förhållandevis lite i väst.

Tusentals parlamentsledamöter samlades under måndagen i Folkets stora hall på Himmelska fridens torg i Peking för den årliga folkkongressen.

I centrum står en enkel regeländring med långtgående följder – att ta bort gränsen på två femårsperioder för landets president.

När ändringsförslaget från Kinas kommunistparti går igenom (ingen räknar med att parlamentet sätter sig på tvären) kommer landets nuvarande ledare Xi Jinping, 64, att få möjlighet att sitta kvar livet ut.

Foto: RICHARD POHLE / POOL

Mäktigast sedan Zedong

Makten i världens folkrikaste land samlas hos en man.

Något som lär förändra Kina i grunden och få långtgående följder för resten av världen.

Xi Jinping utsågs till Kinas president för fem år sedan och skulle egentligen ha avgått senast år 2023. Han pekas nu ut som Kinas mäktigaste ledare sedan just Mao Zedong, som tog över efter segern i inbördeskriget 1949 och därefter styrde landet med järnhand fram till sin död 1976.

Fruktar personkult

I den inhemska propagandan framställs Xi Jinping som hårdför, men rättvis, i sin kamp mot korruption och mygel.

Men människorättsaktivister och Kinakännare har varnat för att censuren, som ökat under hans första fem år vid makten, nu kan bli än strängare. Liksom förföljandet av oliktänkande, enligt AFP.

Det finns också de som fruktar att en Maoliknande personkult ska breda ut sig.

– Min generation har levt igenom Mao. Den eran är över. Hur kan vi alls gå tillbaka till det? sa den tidigare redaktören för en statlig tidning, Li Datong, till nyhetsbyrån AP.

”Ny era”

Förändringen kommer att ge Xi Jinping tiden och det politiska manöverutrymme som krävs för att genomföra sin egen, mer nationalistiska, vision, rapporterar bland annat Vox.

Redan i oktober i fjol antogs hans tankar av kommunistpartiets delegater och skrevs in i partiets stadgar, vid partikongressen. Han talade då om en ”ny era” för Kina och att jättelandet åter ska bli en supermakt i världen.

Enpartistatens utveckling kokar nu ner till vad Xi Jinping vill, skriver bland annat Forbes.

Så hur ser Xi Jinpings plan ut?

Jakt på fiender

  • Kinas ekonomiska inflytande i världen och tillgången till råvaror ska säkras. Något som bland annat innebär jätteinvesteringar i Centralasien och Afrika.

  • Landets militär kommer att få större möjlighet att skydda kinesiska intressen, något som kan öka spänningarna i det omstridda havsområdet i Sydkinesiska havet.

  • Jakten på fiender i Kina (såväl opposition som oliktänkande inom kommunistparitet) kan bli hårdare, enligt The Guardian. Möjligheterna att kritisera regeringen på nätet har minskat under Xi Jinpings år vid makten och frivilligorganisationer har angripits.

  • Ekonomin kommer att fortsätta att reformeras. Ett mål är att göra Kina mindre beroende av billig arbetskraft och att landets industri ska bli mer innovativ, skriver New York Times.

  • Det har också spekulerats i att Xi Jinping ska dra nytta av att USA dragit sig ur sina klimatåtaganden och kliva fram som en ledare i omställningen till ett hållbarare värld.

Liknas vid Nalle Puh

Trots att Kina knappast utvecklas i riktning mot mer frihet och demokrati har åtminstone en västlig ledare imponerats av utvecklingen – Donald Trump:

– President på livstid. Jag tycker det är fantastiskt, sa den amerikanske presidenten enligt en läckt ljudupptagning som CNN kommit över och lade till:

– Kanske ska vi prova det också någon gång.

Xi Jinping – som på internet har häcklats för sina utseendemässiga likheter med Nalle Puh – har en examen från elituniversitetet Tsinghua. Han är är gift med sångerskan Peng Liyuan och paret har en dotter.

Publicerad: