Smygfilmade elever dök upp på porrsajt

Publicerad 2016-09-12

Elever misstänks ha smygfilmats på en toalett på gymnasieskolan Thoren business school i Gävle.

Därefter har filmen laddats upp på en porrsajt och setts av tusentals personer, rapporterar P4 Gävleborg.

– Vi polisanmälde direkt, säger rektor Joacim Swedén till Aftonbladet.

I videoklippet syns hur någon monterar en kamera på en toalett och hur personer därefter blir filmade medan de går på toaletten.

Klippet har lagts ut på en porrsajt där det ska ha setts av tusentals personer, uppger P4 Gävleborg. I beskrivningen av filmen nämns Thoren business school i Gävle, vars rektor Joacim Swedén inte kan utesluta att det är hans elever som syns i klippet.

– I stället för att vänta på polisens utredning agerar vi som om det skulle ha varit här på skolan. Vi går ut och informerar alla elever, alla vårdnadshavare och all personal, säger han till Aftonbladet.

Han säger att han reagerade med bestörtning när han såg filmen:

– Jag blev chockad, arg och ledsen.

Två personer med i filmen

Joacim Swedén har personligen varit ute och pratat med alla klasser om filmen.

– Vi har pratat om vad som kan hända när man gör sådana här saker. Det är straffbart upp till två år när man gör något sådant här. Men framför allt har vi talat om hur man kan göra något sådant här. Det har blivit väldigt fina samtal om värdegrund.

Händelsen är polisanmäld och enligt rektor Joacim Swedén bistår skolan polisen så gott de kan. Eftersom obehöriga inte kan komma in i byggnaden utesluter han inte att det är någon på gymnasiet som har satt upp kameran.

– Det finns ett lås på dörren till skolan och det gör att vi inte kan utesluta att det är någon hos oss.

Har du varit i kontakt med någon elev som misstänker att han eller hon är med i filmen?

– Nej. Det är två personer som figurerar i filmen, att döma av deras beteende på toaletten är det en pojke och en flicka, men ingen av dem går att identifiera, det går inte ens att misstänka vem det kan vara.

Svårutrett

Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen i Gävleborg, bekräftar att en anmälan har kommit in och att polisen ska ta ställning till om de ska inleda en förundersökning.

– Brottsmisstankarna det handlar om är kränkande fotografering och förtal. Och beroende på hur bilderna ser ut kan det bli tal om grovt förtal.

Han säger att polisen inte har tagit del av filmen – enligt P4 Gävleborg har den under måndagen tagits bort från porrsajten.

– Det kan bli ett svårutrett fall, vi ska dels kunna bevisa vem som har satt upp kameran och filmat. Och vi kommer även försöka få ut uppgifter från sidan som har filmen, men det är inte säkert att en porrsida är villig att lämna ut uppgifter till oss, säger Mikael Hedström.

Följ ämnen i artikeln