SMHI varnar för ishalka

Publicerad 2012-12-24

Julaftonsvädret bjuder på plusgrader i söder och köldrekord i norr.

Gårdagens snöfall och iskyla slog lämnade dödsfall och trafikkaos efter sig i går. 

Och i Eskilstuna hittades en 65-åring mystiskt död i en snödriva.

På julafton plockar SMHI bort flera av nattens klass 1-varningar över landet. Men risken för halka finns kvar.

– Vi varnar för frosthalka Blekinge, Kalmar och Jönköpings län, där är det risk för underkylt regn, säger Monika Näslund vid Trafikverkets pressjour.

Även i Hallands län som i går hade stora trafikproblem på E6:an kan på julafton bli riktigt hal om det börjar regna.

– Där kan det blir farligt med ishalka. Även om halkbekämpar med salt kan det bli halt, när man saltar krävs att det är mycket trafik för att det ska nötas in. Och julafton är ju inte den allra största resdagen, säger Monika Näslund.

Köldrekord

Snöfallet som föll under natten har tunnats ut. Och temperaturerna har höjts i de södra delarna.

– I eftermiddag har vi mest uppehåll och vi har fått plusgrader i Skåne, från en grad upp till fem grader. Plusgraderna går senare under dagen över Halland, Kronoberg och Blekinge, säger meteorolog Anna Hagenblad vid SMHI.

Men i andra änden av landet blir julafton isande kall.

– Vi har kallt i Norra Norrland, med 25-35 minus. Och vi har fått ett nytt säsongslägsta med 37,7 i Kvikkjokk vid sjön Saggat.

Ihjälfrusen

En granne till den 65-årige mannen i Eskilstuna larmade polisen i förrgår kväll efter att ha hört någon som ropade.

– Enligt rapporten lät det som om personen ropade efter någon som var försvunnen. Då ringde grannen polisen, säger Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland.

En man som bor på samma gata som 65-åringen berättar att det var grannar på andra sidan ån som hörde ropen.

– Det hörs väldigt bra över vattnet, säger han till Aftonbladet.

Polisen ryckte ut med hund och ficklampor.

– Vi var på rätt ställe men hittade ingenting, säger Roland Lindkvist.

Men vid elvatiden i går förmiddag, ett knappt dygn efter polisens inledande sökande, fick polisen ett nytt larm. Då hade den 65-årige mannen hittats ihjälfrusen i snön, knappt hundra meter från sin bostad.

– Mannen låg i en slänt ner mot vattnet, säger Roland Lindkvist.

Huset var övertänt

Han tycker inte att polisen har brustit på något sätt:

– Jag hade kunnat köpa det resonemanget om vi inte hade varit där över huvud taget, men nu har vi gjort det vi kunde. Han kunde ju redan ha varit avliden när vi var där på kvällen.

En rättsmedicinsk undersökning av kroppen ska genomföras, uppger polisen.

65-åringen var inte det enda dödsfallet i går.

I Haparanda dog ett par, 78 och 84 år gamla, i en villabrand på morgonen.

– Släckningsarbetet försvåras av den starka kylan, slangarna fryser och någon har gått av och så, säger Erik Johansson, länsvakthavande befäl på polisen i Norrbotten.

Huset var helt övertänt när räddningstjänsten kom till villan. Det var under gårdagen oklart hur branden startat och polisen ska genomföra en teknisk undersökning.

Vädret ställde även till det i jultrafiken i går. Den stränga kylan i norr och snökaoset i söder ledde till flera olyckor.

På förmiddagen krockade en personbil och en lastbil på E4 mellan Ullånger och Docksta. Två vuxna och tre barn fick föras till sjukhus, de två vuxna med befarade nack- eller ryggskador.

På eftermiddagen krockade två bussar på riksväg 40 utanför Göteborg. Tre skadades och två fick föras med ambulans till sjukhus.

Pendeltåg inställda

Vid 21.45 i går kväll var det totalstopp på E4 i södergående riktning mellan Uppsala och Knivsta efter en kollision mellan två personbilar. Fem personer fördes till sjukhus med ambulans, uppgav SOS Alarm.

Kollektivtrafiken drabbades också hårt av vädret. I Norrbotten stoppade kylan tågen och i Skåne, där SMHI utfärdat klass 2-varning, ställdes flera pendeltåg in.