Ödet avgörs för fängslade Amnestymedlemmar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I två och ett halvt år har Turkiet anklagat dem för terrorbrott. Nu kommer domarna mot "Istanbul 11", där en svensk konsult och två chefer från Amnesty i Turkiet ingår.

– Om de blir fällda sänder det ett otroligt starkt budskap, säger Anna Lindenfors vid Amnesty i Sverige.

Svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors är på plats när domarna avkunnas i Istanbul. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors är på plats när domarna avkunnas i Istanbul. Arkivbild.

Den avgörande förhandlingen inleddes vid 8-tiden i Istanbul, i en rättssal så liten att många som ville följa överläggningarna lämnades utanför, rapporterar Anna Lindenfors via Twitter.

De elva anklagade greps sommaren 2017, efter att på olika sätt ha varit inblandade i en konferens om digital säkerhet på ön Büyükada. Enligt misstankarna hade mötet en dold dagordning – att planera en statskupp i Turkiet.

Den svenske it-konsulten Ali Gharavi var inbjuden som expert. Bland de misstänkta finns också Idil Eser och Taner Kiliç, två av människorättsorganisationen Amnesty Internationals högsta chefer i Turkiet.

Åklagarsidan yrkade förra året på hårda straff för bland andra Eser och Kiliç, men öppnade för att Gharavi och några till kan frias.

Amnesty kallar alla anklagelser för absurda. Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty i Sverige, säger att rättegången är väldigt omtalad, och utgången blir ett viktigt test för mänskliga rättigheter i det turkiska samhället.

– Kan man säga det man vill eller inte, frågar sig Anna Lindenfors, en av flera Amnestyföreträdare som rest till Istanbul för att höra domarna.

Fällande domar skulle alltså enligt Lindenfors sända en stark signal till alla som vill använda sin yttrandefrihet i Turkiet:

– Gör du det så riskerar du att hamna i fängelse, att bli dömd för terroristbrott.

Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Amnesty har bevakat rättegången, både inne i rättssalen och med demonstrationer utanför. Bilden är tagen vid en domstolsförhandling i målet 2018.
Publicerad:

LÄS VIDARE