Statsvetare om säkerheten kring statsministern: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad 2022-01-14 | Publicerad 2022-01-08

Polisen frihetsberövade en ung kvinna som städade i Magdalena Anderssons villa i Nacka strax före jul, enligt uppgifter till Expressen.

Hon saknade uppehållstillstånd och var efterlyst, och nu riktas skarp kritik mot säkerhetsrutinerna kring statsministern.

– Det väcker ju mycket allvarliga frågor, säger statsvetaren Marja Lemne.

Tisdagen den 21 december råkade en anlitad städfirma utlösa ett inbrottslarm i statsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka, enligt uppgifter till Expressen.

En av städerskorna hade inte uppehållstillstånd i Sverige och var efterlyst av polisen, och frihetsberövades på plats. Kvinnan i 25-årsåldern kommer från Nicaragua och har nu överlämnats till Migrationsverket för vidare handläggning, enligt tidningen.

Flera statsvetare och kunniga i säkerhetsfrågor reagerar nu på avslöjandet och ställer sig frågan om vem ansvaret vilar på egentligen.

– Det kunde ju ha varit att någon under städningens täckmantel skulle ge sig in i statsministerns bostad för att göra sabotage, säger statsvetaren Marja Lemne som har tidigare jobbat i regeringskansliet.

Marja Lemne.

Ansvarsfrågan oklar

Hon anser att ansvaret inte ligger på Magdalena Andersson, utan snarare på företaget som inte haft koll på sina anställda – men även på regeringskansliet.

– Ansvaret måste ju sträcka sig längre än när man går in i porten. Det blir en lucka som har blottats nu, som man förmodligen gör någonting åt, säger hon.

Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo, uppger att hon inte kan gå in på hur skyddet runt statsministern ser ut men att Säpo inte ansvarar för att kontrollera personer som utför arbete hos en skyddsperson.

– Generellt är det en fråga för arbetsgivaren i de fall det kan vara aktuellt.

Många reaktioner

Under dagen har flera experter och politiker reagerat på tidningens avslöjande.

”Är ansvariga inte på tå i det här omvärldsläget? Hur kan en person som är här illegalt få städa hos vår statsminister? Och från Nicaragua, vars relationer med Ryssland är minst sagt goda i underrättelsesammanhang”, skriver säkerhetsexperten Johan Wiktorin på sin Twitter.

Magdalena Andersson.

Även Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson menar att det borde vara bättre säkerhet kring statsministern.

”Men ansvariga för att skydda rikets säkerhet bör få till uppgift att skydda i vart fall vår statsminister vad gäller uppdragstagare i deras bostad. Vilka personer som städar, drar el eller sätter in larm bör kontrolleras. Städbolaget har ansvar för ’korrekt’ medarbetare”, skriver han på sin twitter.

Aftonbladet har sökt regeringskansliets presstjänst.


Uppdatering 220114: Statsminister Magdalena Andersson har covid-19

Följ ämnen i artikeln