Unga mår dåligt av Instagram - chefen utfrågas

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2021-12-08

Instagram-chefen Adam Mosseri, här tillsammans med frun Monica vid en modegala tidigare i år, kommer att frågas ut av USA:s senat med anledning av företagets påstådda negativa inverkan på framförallt unga kvinnors liv.

Att en del unga kvinnor mår dåligt av att använda Instagram – beror det på medveten påverkan från företaget eller bara misskötta algoritmer?

I dag frågar USA:s senat ut Instagrams chef efter den senaste tidens kritik.

Flera uppmärksammade avslöjanden har skakat om sociala medier-jätten Instagram. Ansedda The Wall Street Journal har i en rad artiklar grävt fram interna dokument som bland annat pekar på att Instagram-ägaren Meta (tidigare Facebook) känt till att bolagets produkter var skadliga för unga kvinnor.

Företagsjätten har nekat till uppgifterna, men samtidigt lovat bättring. Rapporteringen har dock skapat svallvågor in i den politiska sfären som nu tänker utkräva svar från Instagram-chefen Adam Mosseri.

Klockan 14.30 lokal tid väntas Mosseri vittna framför senaten under beskrivningen ”Skydda barn online: Instagram och reformer för unga användare”. Syftet med utfrågningen är enligt senaten att ”klargöra vad Instagram vet om hur de påverkar unga användare, deras åtaganden vad gäller reformer och potentiella lagstiftningslösningar”.

Instagram har sedan tidigare, efter kritik, valt att inte gå vidare med arbete på en version av sin plattform speciellt riktad mot barn.