Bråk om energin mellan Busch och Andersson: ”Långt över gränsen”

Publicerad 2024-01-17

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) anklagar S-ledaren Magdalena Andersson för att ljuga om de samtal som förs mellan regeringen och S om energipolitiken.

Men Magdalena Andersson anser att några regelrätta förhandlingar inte förs.

– Jag tycker inte att man ska komma undan med en lögn. Det var långt över gränsen, säger Ebba Busch.

I ett replikskifte i partiledardebatten på onsdagen hettade det till mellan S-ledaren Magdalena Andersson och KD-ledaren Ebba Busch.

Ebba Busch hävdar att energipolitiska samtal, bland annat om kärnkraften, förs mellan regeringen och Socialdemokraterna.

– Jag för samtal som energiminister med flera framträdande nuvarande och före detta socialdemokrater, sa Ebba Busch i riksdagens kammare under ett replikskifte med Magdalena Andersson.

– De är konstruktiva, det är kunnigt, det är många svåra avvägningar där vi sätter grunden för en hållbar energipolitik som inte sätter partipolitiska låsningar i centrum.

KD-ledaren Ebba Busch.

Men Magdalena Andersson vill inte veta av några samtal om en energiöverenskommelse.

– Jag vet inte vilka socialdemokrater som Ebba Busch samtalar med, men mitt tips är, sa Magdalena Andersson innan hon blev avbruten av Ebba Busch, som sa att samtal förs med S energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson.

S-ledaren Magdalena Andersson.

Men det stämmer inte att det förs några förhandlingar, hävdade Magdalena Andersson.

– Det är inga riktiga förhandlingar. Om man vill ha en överenskommelse, då behöver man ha riktiga politiska förhandlingar där båda parter är beredda att ge och ta. Några sådana förhandlingar har Ebba Busch inte haft med Fredrik Olovsson, säger Magdalena Andersson.

Ebba Busch hävdade dock att S-ledaren ljuger om förhandlingar.

– Jag tycker inte att man ska komma undan med en lögn. Det var långt över gränsen, säger Ebba Busch efter debatten i riksdagen.

– Antingen ljuger hon eller så har hon helt underminerat sina egna representanter i de här samtalen.