Brand på värmeverk spreds från flis till timmer

Av: Hans Österman, Josefine Karlsson, Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

Branden på värmeverkets området började i flishögar och spreds till en 700 meter lång rad med timmer.

Under natten mot måndagen kämpade brandmännen mot höga lågor och enorm hetta.

På morgonen är branden fortfarande utom kontroll.

– Vattnet förångas direkt och har ingen kyleffekt, säger Mikael Kalered, inre befäl vid räddningstjänsten.

Branden vid Eons värmeverk i Norrköping började klockan 15.33 på söndagen. Enorma högar med flis och pellets finns på området. Elden började i en av högarna och spreds snabbt till ytterligare två.

– Det är tur att branden inte påverkar själva byggnaden med pannan som förser Norrköping med varmvatten, säger Mikael Kalered.

Räddningstjänsten räknar med att det kommer att brinna i flera dygn.
Foto: Niklas Luks
Räddningstjänsten räknar med att det kommer att brinna i flera dygn.

Branden är kraftig och inte under kontroll. Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, har utfärdats. Den kraftiga rökutvecklingen gör att alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag.

– Som tur är ligger vinden inte in mot Norrköping utan mot Bråviken och Kolmården. Man får vara glad för det lilla, säger Mikael Kalered.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är på plats med fyra helikoptrar som vattenbombar området. Helikoptrarna pausade sin släckning vid 01 under natten mot måndagen.

– Piloterna har regler för vila och helikoptrarna måste tankas. Vi väntar på att de ska kunna återuppta släckningen.

Elden spreds redan under eftermiddagen till en gigantisk hög med timmer på området.

– Det är timret som sedan blir flis. Högen är 700 meter lång och det brinner med 10–15 meter höga lågor. Vi har lyckats göra en brandgata med timmerbilar, men det är väldigt långt kvar innan vi kan ropa hej. Att släcka med vatten från brandbilar är svårt efter det förångas direkt och inte får någon kyleffekt, säger Mikael Kalered.

På området finns även en stor hög med gummi. Under natten befarades räddningstjänsten att elden skulle spridas dit, men den akuta risken var under morgonen undanröjd.

– Det är positivt i alla fall. Då slipper vi svart och giftig rök.

Under natten spreds branden till ett intilliggande skogsparti.

– Vi riktade in oss på att begränsa den spridningen och kunde släcka relativt snabbt. Det brinner fortfarande i högen och vi har det inte under kontroll. Förhoppningsvis kan vi börja vattenbomba med helikoptrarna här så snart piloterna haft sin vila, säger Ulf Asplund, inre befäl på räddningstjänsten vid 6-tiden på måndagsmorgonen.

Räddningstjänstens prognos är att branden inte är helt släckt förrän på torsdag.

Foto: Stefan Jerrevång/TT
MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är på plats med fyra helikoptrar som vattenbombar området i hopp om att kyla ner flishögarna.
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN