Ministrarna om hatbrottsrapport: En skamfläck

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2024-05-03

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att Brå-rapporten bekräftar en mörk utveckling under det senaste halvåret. Arkivbild.

Antalet anmälda hatbrott med antisemitiska motiv har ökat kraftigt sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, enligt en ny rapport.

– Det är skrämmande läsning, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Partikamraten och kulturminister Parisa Liljestrand håller med – och kallar utvecklingen ”fruktansvärd”.

– Antisemitismen är en skamfläck för vårt samhälle och den behöver vi motarbeta i alla lägen som går.

Från den 7 oktober till den 31 december 2023 anmäldes 110 hatbrott med antisemitiska motiv – nära fem gånger fler än samma period 2022, enligt Brottsförebyggande rådets rapport. En rapport från Segerstedtinstitutet varnar samtidigt för att Sverige står inför en eventuellt ihållande våg av antisemitism.

Regeringen har redan vidtagit en rad åtgärder i kampen mot antisemitism, enligt Liljestrand. Bland annat har man inrättat en arbetsgrupp där företrädare för judiska civilsamhället och regeringen möts för att tala om insatser som kan stärka judiskt liv.

– Vi har också skjutit till ekonomiska medel för att stärka säkerheten för judar i Sverige och också aviserat en förstärkning av arbetet mot rasism.

Många judar i Sverige upplever nu en stor oro, säger Strömmer. Samtidigt framhåller han att regeringen måste ha ett brett perspektiv – det finns rasism av annat slag i samhället.

– Vi ser också en viss ökning av anmälda brott med hatmotiv riktade mot muslimer. Vi ser det och tar också det på stort allvar. Men det är omöjligt att värja sig mot den väldiga ökning som den här undersökningen bekräftar.