Mörkt för KD och L: "Behövs konstgjord andning"

TT

Publicerad 2024-06-13

Kristdemokraterna och Liberalerna kom med god marginal över spärren i EU-valet. I SCB:s partisympatiundersökning till riksdagen är båda långt under.

Skillnaderna bör inte förvåna, enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

– Väljare i EU-val vågar sprida ut sina röster lite mer.

– Det här är en tidig majmätning av den nationella opinionen och det ser väl ganska normalt ut, säger Henrik Ekengren Oscarsson, valforskare och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet om SCB:s mätning.

KD får 2,8 procent och L får 3,2 procent. De är inte ensamma om att se stora diskrepanser från EU-valets resultat.

Miljöpartiet backar än mer i förhållande till EU-valet, medan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna får betydligt högre stöd i SCB:s mätning.

– Under EU-valet bjöd S framför allt MP och V på mycket rödgröna väljare. Sedan är den nationella preferensen att man går med S.

Väljare stannade hemma

Skillnaden för SD beror sannolikt på att många väljare stannade hemma vid EU-valet, medan KD nog kan tacka toppnamnet Alice Teodorescu Måwe för många av rösterna till Bryssel.

– Vallokalsundersökningen visar att hon var ett viktigt skäl för att rösta på Kristdemokraterna, säger Ekengren Oscarsson.

– Vad gäller Liberalerna så är EU-val deras hemmaplansfrågor nästan, så det vore konstigt om de inte klarade sig.

Att båda är så långt under spärren i SCB:s mätning visar dock att de har tydliga problem nationellt.

– Vi har många väldigt små partier i Sverige, där det behövs konstgjord andning för att de ska överleva. Det kan man fundera på hur långsiktigt hållbart det är.

Rekordlågt KD-stöd

KD-ledaren Ebba Busch tror han dock sitter säkert, oaktat stödet på 2,8 procent, det lägsta sedan partiet kom in i riksdagen.

– Hon är vice statsminister, jag tror inte det kommer hända något om hon själv inte vill.

Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet, framhåller att både L och KD tidigare klarat sig kvar i riksdagen tack vare stödröster, och att det är långt kvar till valet.

– Bevisligen har det gått förut, men det innebär inte att det kommer gå i all framtid.

Forskning har visat att för att få stödröster är det avgörande att man tydligt anses vara en del av samma regeringsunderlag, något som är relevant för L som i delar av partiet haft en vacklande inställning till Tidösamarbetet, säger Blombäck.

– Så de finns starka incitament för dem att upprätthålla det. Får de inte stödröster är de i en farlig situation.