Röriga Iowa riskerar sin förstaplats

Lars Pedersen/TT

Tina Magnergård Bjers/TT

Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 2020-02-05 | Publicerad 2020-02-04

Aspiranten Pete Buttigieg anhängare under nomineringsmötet iIowa.

Efter den osannolika röran kring rösträkningen i Demokraternas nomineringsval i Iowa riskerar delstaten att tappa sin position som först ut, bedömer experter på amerikansk politik.

Rösträkningsstrulet är "ett väldigt bakslag" för Iowa, konstaterar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det kommer att uppstå en diskussion om den här typen av val, systemet med caucus-val. Redan tidigare har valsystemet kritiserats, säger han till TT.

Ännu nästan ett dygn efter valet saknades officiella siffror från Demokraternas så kallade nomineringsmöten som ska vaska fram en kandidat till USA: s presidentval.

Ohotad ordning

På Iowas nomineringsmöten sker ett slags öppet röstfarande och valsystemet passar mer de mest engagerade väljarna, påpekar Dag Blanck:

– Det gör också att det blir ett snävt urval, vilket också har kritiserats.

Om rösträkningsfiaskot leder till att Iowa inte får vara först ut i nästa primärvalssäsong om fyra år är dock för tidigt att säga, enligt Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa.

– Det är som ett knytnävsslag och det finns 48 delstater som ogillar att Iowa och New Hampshire har så speciella positioner i primärvalsprocessen. Men ännu finns inga förslag på en annan kalenderordning, säger han till TT.

Jagar momentum

Oaktat all kritik, gammal som ny, får resultatet i Iowa stor betydelse för den fortsatta primärvalsprocessen. Skälet är helt enkelt att Iowa ligger först.

– Iowa tidigarelade datumet på 70-talet. Den kandidat som framför allt utnyttjade det var Jimmy Carter 1976. Han hade förstått betydelsen och bosatte sig mer eller mindre i Iowa. Där gjorde han mycket väl ifrån sig, trots att han ursprungligen var mycket okänd, berättar Dag Blanck.

– Iowa är en liten delstat som bara skickar drygt 40 delegater av 2 500 på konventet. Så delegatmässigt spelar Iowa egentligen ingen roll, utan det är själva effekten av genomslaget som ger Iowa betydelse. Det talas om att få ett momentum, en skjuts framåt.

Tappar betydelse

Elizabeth Walentin, som tidigare har arbetat med Demokraternas valkampanjer, om röstkaoset i Iowa:

– Detta vill man absolut inte ha i en tid när alla ifrågasätter nomineringsmötesprocessen, ett gammaldags system. Hela USA:s strålkastarljus är på dem, säger hon till TT.

– Om det är en lång väntan kommer folk att ifrågasätta processen: "Den där personen vann, men var det verkligen så, de fick räkna och räkna?"

Redan tidigt på tisdagen anlände flera av de demokratiska aspiranterna till New Hampshire som håller primärval om en vecka, den 11 februari.

– Detta betyder att New Hampshire och "Supertisdagen" får ännu större betydelse, när Iowa blev så rörigt, säger Elizabeth Walentin.

Supertisdagen, då 14 delstater håller primärval, infaller den 3 mars.

Följ ämnen i artikeln