EU:s vägpaket får köra vidare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Lastbilar kontrolleras på väg ut genom tunneln under Engelska kanalen. Arkivbild.
Foto: Denis Charlet/AP/TT
Lastbilar kontrolleras på väg ut genom tunneln under Engelska kanalen. Arkivbild.

Planerade nya regler och villkor för lastbilstrafiken i EU lever vidare sedan EU-parlamentets transportutskott röstat nej till att skrota hela paketet.

– En väldig lättnad, konstaterar svenske ledamoten Johan Danielsson (S).

Den dikeskörning som planerats av ledamöter från främst Öst- och Centraleuropa röstades ned med god marginal i utskottet, 30 röster mot 19.

Paketet innehåller bland annat nya regler för arbetsvillkor, vilotider och så kallad cabotagetrafik för lastbilschaufförer som kör i andra länder än hemlandet.

Flera av de svenska ledamöterna har tryckt på för att få igenom paketet och hoppas nu att utskottet i nästa vecka även ska ge klartecken till slutliga kompromissförhandlingar med EU:s medlemsstater.

"Prutmån"

– Det var skönt att det blev 30–19 och inte 25–24 eller något sådant. Nu finns det en liten prutmån till på tisdag, säger Danielsson på telefon från Strasbourg.

"Skönt att arbetet mot bättre regler nu kan fortsätta", konstaterar i sin tur utskottskollegan Peter Lundgren (SD) via Twitter.

De nya lastbilsreglerna har varit en stor stridsfråga mellan öst och väst, där åkare och chaufförer från EU:s nyare medlemsländer i Öst- och Centraleuropa inte vill förlora konkurrensfördelen av att göra låglönekörningar i väst.

I Nord- och Västeuropa har det samtidigt funnits en både facklig och säkerhetsmässig oro och irritation över utlandschaufförernas arbetsvillkor.

Klart i januari?

Om majoriteten i transportutskottet får som den vill även på tisdag hoppas Johan Danielsson på en ganska snabb slutförhandling med EU-ländernas regeringar.

– Nu är det dags att slutföra det här. Jag har goda förhoppningar om ett slutresultat till början av nästa år, säger Danielsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN