Gott om jordgubbar till midsommar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ingen risk för brist på jordgubbar i midsommar, lovar producenter och handel. Arkivbild
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT
Ingen risk för brist på jordgubbar i midsommar, lovar producenter och handel. Arkivbild

NYHETER

Det kommer att finnas tillräckligt med både svenska jordgubbar och färskpotatis till midsommar, lovar både producenter och handel.

Men efterfrågan är större än utbudet och redan i nästa vecka kan potatislagren börja sina, rapporterar ATL, Lantbrukets Affärstidning.

– Färskpotatisen kommer definitivt att räcka till alla som vill ha i midsommar. Vi var lite oroliga, men de sista 14 dagarna har varit väldigt gynnsamma vädermässigt, säger Mikael Sturesson på Dalens Potatis, som odlar på 75 hektar på Bjärehalvön, till ATL.

Däremot ser det ut att kunna bli brist på potatis i juli månad. Den svaga skörden 2018 har lett till att det knappt finns någon vinterpotatis i lager.

För jordgubbsodlarna är det bråda tider inför årets försäljningstopp. Magnus Engstedt är rådgivare på Bärfrämjandet och räknar med att alla som vill ha jordgubbar på midsommar kommer att hitta dem.

– Samtidigt jobbar vi i en sektor där vädret är en nyckelfaktor och snabbt kan äventyra produktionen. Regnar det på midsommarafton säljs det betydligt mindre jordgubbar än om det är soligt. Då förvandlas snabbt ett underskott till ett överskott, säger han till tidningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE