Sveriges Lärare stämmer staten

Publicerad 2024-02-21

Under pandemin förbjöds gravida lärare att arbeta på flera skolor, med hänvisning till hälsorisker.

Men graviditetspenningen som betalades ut av Försäkringskassan var för låg, enligt Sveriges Lärare.

Därför stämmer de nu den svenska staten.

Sveriges Lärare anser att den låga ersättningen bryter mot EU-rätten. I stämningen hävdar förbundet dessutom att staten har diskriminerat ett antal medlemmar då de inte tillgodosetts rätten till bibehållen lön.

– Sveriges Lärare gör allt vi kan för att våra medlemmar ska kompenseras för den inkomstförlust man gjorde på grund av den låga graviditetspenningen som gavs under coronapademin, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare, i ett pressmeddelande.

Lägre ersättning än sjukpenning

Graviditetspenningen ger ofta lägre ersättning än sjukpenning och förbundet menar att medlemmarna förlorat tiotusentals kronor.

– Genom att företräda våra medlemmar som drabbats tar vi också chansen att tillsammans förbättra villkoren för gravida arbetstagare framöver. Att föra talan direkt mot staten, och inte enbart mot arbetsgivaren och Försäkringskassan, bedömer vi ökar chanserna för att våra medlemmar i slutändan ska få ekonomisk kompensation, säger Åsa Fahlén i pressmeddelandet.

”Kommer vara upp till domstolarna”

Sveriges Lärare har i några fall överklagat Försäkringskassans beslut om nivån på graviditetspenningen och fått rätt i ett fall. Den domen har i sin tur överklagats av Försäkringskassan.

– Sveriges Lärare går nu vidare för att vi anser att staten inte implementerat mödraskyddsdirektivet tillräckligt väl, men det kommer att vara upp till domstolarna att avgöra utgången. Om vi inte vinner har vi i alla fall tagit strid för det vi tycker är rätt och tydligt visat hur mycket gravida arbetstagare i Sveriges förlorar när de inte kan arbeta på grund av risker i arbetsmiljön, säger Åsa Fahlén

Följ ämnen i artikeln