M:s interna besked om SD – väntas vika sig om Liberalerna

Publicerad 2022-10-06

Sverigedemokraterna driver i regeringsförhandlingarna linjen att Liberalerna ska hållas utanför, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Men M-ledaren Ulf Kristersson uppges sätta hårt mot hårt – och ska i veckan ha meddelat internt inom Moderaterna att SD väntas ”vika ner sig”.

– Moderaterna vill ha med Liberalerna för man blir då mycket starkare i förhållande till Sverigedemokraterna, säger en centralt placerad M-källa.

Regeringsförhandlingarna som är inne på 18:e dagen beskrivs av Moderaterna som konstruktiva.

Samtidigt uppger flera partikällor med insyn att frågan om Liberalernas regeringsmedverkan seglat upp som ett allt större problem under den gångna veckans förhandlingar.

”Grundläggande misstro”

Även Ekot rapporterade i går att frågan om Liberalernas regeringsmedverkan är ”infekterad”.

En borgerlig partikälla med insyn säger till Aftonbladet:

– Det har ju böljat fram och tillbaka men det finns en grundläggande misstro mellan SD och L. Nu har SD:s hållning om att L inte ska få vara med förstärkts.

En annan centralt placerad M-källa uppger att SD fortsatt driver linjen att Liberalerna inte ska få ingå i regeringen – men att framför allt Moderaterna vill ha med Liberalerna i regeringen.

Moderatledaren Ulf Kristersson.

Vill ha mer spelrum

Motiven är enligt källan två:

– Det första är att man i Moderaterna vill ha med Liberalerna för man blir då mycket starkare i förhållande till Sverigedemokraterna. Blir man uppenbart större än SD kan man pressa ner dem på ett helt annat sätt, säger M-källan.

Det andra motivet till att L ska ingå i är att M då kan få större spelrum att göra upp med den rödgröna oppositionen.

– Det andra motivet för att häkta av SD är att det blir lättare för Ulf Kristerssons regering att då göra upp med de rödgröna i enskilda frågor, exempelvis med Centerpartiet och Socialdemokraterna, säger M-källan.

Tänkbara politikområden för uppgörelser vänsterut är utrikesfrågor och eventuellt Public Service.

Kan bli förseningar

Så sent som den här veckan ska M-ledaren Ulf Kristersson och partisekreteraren Gunnar Strömmer internt ha gett uttryck för att man är ”övertygade” om att Sverigedemokraterna kommer att vika ner sig när det gäller deras veto mot att Liberalerna tar plats i regeringen.

– Man gör bedömningen att Sverigedemokraterna kommer att vika ner sig, säger M-källan.

En annan borgerlig källa säger att man nu förbereder sig på att det kan bli aktuellt att begära om ytterligare tid för förhandlingar från talmannen.

– Målsättningen som har presenterats på möten med riksdagsgrupperna är att det ska kunna presenteras något nästa vecka, men det kan nu bli fördröjningar och att man ber om en vecka till, säger källan.

Moderaterna ville på torsdagen inte kommentera regeringsförhandlingarna.

”Vi kommenterar inte de förhandlingar som pågår”, uppger Moderaternas presschef Niklas Gillström i ett sms.

L-ledaren Johan Pehrson och SD-ledaren Jimmie Åkesson.