Aftonbladet avslöjar: Skuggades i flera veckor – förs till specialhäkte

Misstanken: Kopplade till ”terrororganisation”

Publicerad 2023-10-27

Tunisisk polis hade spaning på svenskarna i flera veckor innan de slog till.

Nu ska de fem männen föras till en specialanstalt i Tunis.

Alla är lojala med Rawa Majid i det pågående gängkriget, enligt Aftonbladets uppgifter.

En specialenhet inom den tunisiska polisen har haft koll på de fem svenska gängmännen, ända sedan de anlände till Tunisien för några veckor sedan. Det uppger en källa i Tunisien, för Aftonbladet.

Efter en tids spaningsarbete slog de slutligen till mot männen. De greps i en bil på väg till staden Hammamet i slutet av förra veckan. I bilen hittades även två pistoler och narkotika, enligt tunisisk polis.

En husrannsakan utfördes också efter gripandet.

På en bild som polisen har lagt upp på Facebook syns fem svenska pass, nio mobiltelefoner, fem kartor tabletter och en haschkaka. En annan bild visar fem män med ryggarna vända mot kameran.

Tunisisk polis har tidigare uppgett för Aftonbladet att de gripna är kopplade till Rawa Majid.

Uppgifter: Svenska gängtoppar bekräftat gripna

Även svensk polis har haft koll på att männen har befunnit sig i Tunisien en tid.

När uppgifterna om gripandet kom förra veckan misstänkte svensk polis tidigt att det bland annat rörde sig om individer som pekats ut som ledargestalter inom Bronätverket. Sedan dess har den svenska polisen jobbat med att få identiteterna bekräftade – och nu har de fått svar på vilka samtliga är.

De fem gripna i Tunisien är alla allierade med Rawa Majids sida i Foxtrot. Fyra av männen har pekats ut som ledande eller framträdande individer i Bronätverket. Den femte mannen är en av flera personer som förekommer i en mordutredning i Sverige.

Flera av dem förekommer också i utredningar som rör allvarliga narkotikabrott.

En prioritet hos den svenska polisen ska nu vara att få tag i de gripna männens telefoner för att kunna analysera mobilernas innehåll, enligt Aftonbladets uppgifter.

De fem gripna männen.

Misstänks vara kopplade till terrororganisation

Tunisisk polis misstänkte tidigt att männen gjort sig skyldiga till internationell narkotikahandel.

Men Aftonbladet kan nu avslöja att det finns fler misstankar riktade mot männen. I handlingar som rör häktningarna, som Aftonbladet tagit del av, framkommer det att männen gripits misstänkta för att ”tillhöra en terrororganisation”.

Männen ska förflyttas till ett särskilt häkte för terrormisstänkta individer i huvudstaden Tunis, enligt Aftonbladets uppgifter.

Utredningen mot männen pågår fortfarande och vad exakt som misstankarna grundar sig i är okänt i nuläget. Enligt en svensk poliskälla har den tunisiska polisen varit förtegen med detaljerna kring det.

En källa i Tunisien uppger dock att de allvarliga brottsmisstankarna kan vara kopplade till männens innehav av vapen.

– Det kan handla om att männen greps beväpnade. Vi ser mycket allvarligt på den typen av brott här och de kommer hållas frihetsberövade en lång tid nu, säger han till Aftonbladet.

Pass, mobiler och narkotika som polisen beslagtagit.

Följ ämnen i artikeln