Nobelstiftelsen om kritiken: Inte inbjudna till festen

Publicerad 2023-09-01

Vidar Helgesen.

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen svarar nu på kritiken kring att Ryssland, Belarus och Irans ambassadörer har bjudits in till nobelfestligheterna.

Han menar att det skett en allmän missuppfattning kring inbjudan.

– De är inbjudna till prisceremonin, men inte banketten, säger han till Aftonbladet.

Det var i torsdags som Nobelstiftelsen meddelade att man valt att bjuda in samtliga partiledare till årets Nobelfestligheter.

Tidigare har alla utom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson bjudits in.

Åkesson svarade dock snabbt att han inte kommer delta den 10 december.

I samma veva meddelade stiftelsen att man även valt att ändra tillbaka sin tidigare praxis gällande ambassadörer.

I år kommer ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran att välkomnas till prisceremoni – trots att de inte var inbjudna i fjol, med hänvisning till den politiska situationen.

Beskedet har väckt stark kritik och fått flera partiledare att hoppa av festligheterna.

Får inte gå på festen

När Aftonbladet under fredagseftermiddagen når Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen börjar han med att förtydliga att han upplever att det blivit en allmän missuppfattning kring själva inbjudan.

Han konstaterar att samtliga ambassadörer är inbjudna till själva prisceremonin i Konserthuset, men inte till de efterföljande festligheterna i Blå Hallen.

Så varken Ryssland, Belarus eller Irans ambassadör kommer att medverka på banketten?

– Nej, de kommer inte att delta.

Han förklarar att man i fjol valde att göra ett undantag på grund av den bojkott som EU och Sverige gjorde mot länderna, men att man i år har landat i ett nytt beslut.

– Vi har landat i att den bästa långsiktliga lösningen är att återgå till den tidigare praxisen. Vår roll är inte att agera som en diplomatisk eller politisk aktör. Vi är representanter för Nobelpriset och det är prestationer som belönas som ska stå i fokus. Och det förutsätter ett utbyte och dialog mellan människor.

Vidar Helgesen säger att man i fjol valde att göra annorlunda i Norge och Sverige, då grannlandet behöll den gamla praxisen, och att man därför nu valt en enad hållning.

– Det vi har landat i nu är en gemensam linje där vi bjuder in samtliga ambassadörer helt oberoende av världsläget , och vi inviterar även samtliga partiledare.

Men varför gör man skillnad på prisceremonin och banketten?

– Medan banketten är mer pompa och stått så består ceremonin av ett mer substantiellt innehåll med tal om vikten av fri forskning, litteratur och yttrandefrihet.

– Att bjuda in ambassadörerna är ett sätt att bidra med budskapet om dessa viktiga insatser för mänsklighetens bästa.

Helgesen säger att stiftelsen var beredda på att det skulle bli debatt kring beslutet.

Gav klart och tydligt besked

Att flera partiledare har valt att bojkotta festligheterna kommenterar han följande:

– Vi tänker att det är upp till dem som har blivit inbjudna att bestämma om man kommer att gå eller inte. Men vi önskar återigen att få fram att detta är inte en legitimering utan en retur till en praxis som vi har haft genom åren.

– Dessutom tänker jag att förra årets fredspris gav ett klart och tydligt besked om var vi står i vissa frågor. Vi önskar att nobelprisen ska få tala, än att Nobelstiftelsen ska göra politiska bedömningar land för land.

Gällande möjligheten för andra ambassadörer att medverka säger Vidar Helgesen att det endast är ambassadörer för de land som har pristagare som bjuds in.

På frågan om det kan bli aktuellt att bjuda in Ukrainas ambassadör svarar han:

– Vi har möjlighet och historiskt har gjort tillägg till den ordinarie ordningen, det kan man göra. Men vi har ännu inte definierat gästlistan för i år.

Andrii Plakhotniuk, Ukrainas ambassadör i Sverige, skriver på X (tidigare Twitter) att han djupt beklagar Nobelstiftelsens beslut att bjuda in Rysslands och Belarus ambassadörer.

Han ifrågasätter vad som förändrats sedan förra året, när organisationen ”tog en klar ståndpunkt för fred och humanism”.

”Jag uppmanar Nobelstiftelsen att ompröva detta beslut”, skriver han.

Nobelprisutdelningen 2021.

ANNONS