Skansenakvariet: Sir Väs har fångats in

Publicerad 2022-10-30

Sir Väs har fångats in efter över en vecka på flykt.

Kungskobran kröp själv tillbaka till sitt terrarium.

”We got him back!”, skriver Skansenakvariet i ett mejl.

Kungskobran Sir Väs, 4, slingrade sig ur sitt terrarium genom en lamparmatur förra lördagen. Sedan dess har en intensiv jakt pågått för att fånga in honom.

Och nu är jakten över.

"I natt insåg Houdini äntligen att det var dags att ge upp och under tiden när vi tog upp nya hål i väggarna försvann han från röntgenkamerornas bild. Det visade sig att han hade gett upp och krupit tillbaka till sitt trygga och varma hem."

–Det finns ofta en svag möjlighet att ett förrymt djur söker sig tillbaka till sin trygga miljö. Det var det han nog insåg att han behövde göra, säger Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

Kolmårdens ormexpert Kalle Melkersson med Sir Väs.

Stack ut huvudet

Under fredagen lyckades man lokalisera ormen i en mellanvägg i närheten av terrariet med hjälp av avloppskameror och röntgenkameror inlånade från Tullverket.

Men ormen flyttade på sig flera gånger.

”Den listiga Houdini flyttade sig dock flera gånger när vi sågade upp hål för att komma åt honom. En gång stack han till och med ut huvudet genom en lucka.”

Väl tillbaka i sitt terrarie fångades han in av en av Kolmårdens reptilexpert Kalle Melkersson och placerades i ”rumsarrest”.

–Vi har varit väldigt oroliga. Men nu är det över, tack och lov, säger Jonas Wahlström.

Följ ämnen i artikeln