Nya dofter av gamla tider

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-04

Pyssel-hysterin blomstrar på villamässan

Bada med snickarglädje och ställ syltburkar i gammeldags skafferi.

Elda biobränsle i fräck pelletskamin och få 8 000 kr i statligt energibidrag.

Nya dofter av gamla tider svävar över stora villamässan.

KÖK MED DALAMÅL 16 företag från Dalarna har en trivsam och glad monter med allt från timmerstommar till textil. Helene Bringsell och Lena Karlén visar det fina bondköket från Vansbro Snickeri.

I dag öppnar Hem & Villa på Stockholmsmässan i Älvsjö. Den invigs förstås av Martin Timell, Sveriges kändishändigaste hemmafixare.

Bad, kök och energisparande dominerar men du kan också se "drömbostaden", ett hus på hela 535 kvadratmeter.

Jag saknar den riktigt vettigt välmatade konsumentöversikten av den jättelika hemmamarknaden - Sverige sätter just nu rekord i gör-det-själv-pyssel. Men visst, det är ändå kul att ströva runt och kolla in nyheterna.

För säkerhets skull kompletterade med en privatekonomisk mässa, som dock inte lär få det lätt att ge rätta råden när kronan veknar och världen skakar.

Kärleksbad för njut och nojs

Bostadsreporterns tips:

Kolla in de spännande kranarna! I dag har VVS-tekniken utvecklat de mest fantastiska utseenden för att få fram varmt och kallt vatten.

Duscha lugnt - här finns allt i stril och plums. Från enkla vettiga duschar till elektroniska massagebad av groteskformat.

Gullig snickarglädje har flutit ända in i badrummen som numera är stora, mysiga och gjorda för minst två. Kärleksbad för njut och nojs.

Smaken är som baken men toaletterna utvecklas. Ute är 90-talets miljöpräktiga tristesser med urinseparering. Inne är maffiga wc-stolar där man kan bajsa slotts-antikt. Eller spola med sensor utan att vidröra muggen!

Stanna ett slag extra i alla energi- och byggvårdsmontrar: här finns goda råd och spartips. Som den nya statligt stödda bio-bränslevärmen. Kompletterar du elvärmen med pelletskamin får du 8000 kronor. Sök bidraget hos länsstyrelsen.

Villamässan är öppen från i dag till och med söndag.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln