Här demonstrerar tusentals – för att sörja oppositionstoppen

Uppdaterad 2015-03-02 | Publicerad 2015-03-01

Tusentals människor väntas demonstrera längs Moskvas gator på söndagen – för att sörja den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov, som mördades på fredagen.

Många misstänker att det finns en koppling mellan mordet på toppolitikern och hans kritik mot Putin.

På fredagen sköts den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov till döds.

Han skulle ha lett en oppositionsmarsch längs Moskvas gator på söndagen – en demonstration som trots Boris Nemtsovs död blir av.

Nu väntas tusentals människor marschera längs den ryska huvudstadens gator, för att hedra den mördade politikern, skriver BBC.

Marschen inleds klockan tolv, svensk tid.

Boris Nemtsovs supportrar samlas först i centrala Moskva, för att sedan marschera tillsammans till den plats vid Moskvoretskybron, där toppolitikern sköts ihjäl.

Över 50.000 väntas

Myndigheter i Moskva har tidigare godkänt en demonstration för upp till 50 000 människor, men enligt personer i organisationen kan ännu fler personer ansluta till demonstrationståget med anledning av mordet, skriver BBC.

På lördagsnatten låg meterlånga högar av blommor vid mordplatsen och på plakat stod bland annat: ”Vi är alla Nemtsov”.

Enligt BBC har president Vladimir Putin fördömt mordet på oppositionsledare och kallar det ”uselt och cyniskt”.

”Politiskt mord”

Boris Nemtsovs bundsförvanter kallar det för ett politiskt mord, kopplat till politikerns opposition till Putin och Ukrainakonflikten.

BBC skriver att många tror att Boris Nemtsov mördades för sina politiska åsikter.

De skyller på president Putin för att ha tagit landets nationalism farligt långt, där de som inte håller med Putins politik betraktas som förrädare.