Mejla

Natalia Kazmierska

Publicerad:
Uppdaterad:

Lagerfeld gjorde till och med sin katt till modeikon

Vem ska nu ta hand om Choupette? 

Publicerad:
Uppdaterad:

Karl Lagerfelds snövita katt var hans enda familj och närmaste vän, levde i lyx omgiven av sidenkuddar och fick kattmat i silverskål. 

I dag är Choupette bara en av många som sörjer stjärndesignerns död. 

Men det säger något om Lagerfelds begåvning att han till och med kunde göra ett husdjur till en modeikon – katten sägs ha en vurm för fina tyger och antik spets och följs av 100 000 på Instagram.

Det var ju inte bara kläderna som var grejen. 

Även vi som aldrig varit i närheten av flotta Chanel-jackor, hade en relation till den där mystiska mannen med solbrillor och Mozart-frissa, som såg ut som en karikatyr av en designer i Paris. 

Känd för sina famösa citat – som när han sa att artisten Adele ”är lite för fet” eller tyckte att Michelle Obama såg ut som en tv-hallåa när hon klippt lugg. Eller när han dissade Metoo-rörelsen eftersom han var trött på fotomodeller som skulle tala ut om sexuella övergrepp. 

1 av 2 | Foto: Karl Lagerfeld
Karl Lagerfeld med katten Choupette.

Ja, innanför den där strama, nedbantade svartvita looken fanns ibland bara en tysk gammal surgubbe som ena stunden gnällde över att migranter vällde in i Europa, för att i nästa döma ut mysbyxor som ”ett tecken på nederlag”. 

Karl Lagerfeld fattade nämligen hur man sög åt sig uppmärksamhet i vår uppmärksamhetssökande tid. Han omfamnade pälsindustrin, lät porrstjärnor strutta nedför catwalken och fraktade vid ett tillfälle 265 ton äkta snö och is från Jukkasjärvi till Paris (hallå klimathot) enbart för att ställa till med en grandios modeshow.

 

Och med uppmärksamheten kom pengarna. Under Lagerfelds regi gick Chanel från att vara ett mossigt, nazianstruket tantmärke till att bli ett av världens mest lönsamma modehus.

Ibland kritiserad för att inte ha uppfunnit något nytt. Alltid beundrad för sin förmåga att få kommers att se smakfull ut. Karl Lagerfeld inledde ett hyllat samarbete med billighetskedjan H&M. Samtidigt som han designade glittriga väskor prydda med katter och sålde dem för tusentals kronor i ”boutique”.

För några veckor sedan gick ännu ett sus genom modevärlden: Karl Lagerfeld dök för första gången någonsin inte upp i slutet av en Chanelvisning för att ta emot det vackra folkets applåder.

Han blev 85 år gammal, sägs det. Själv vägrade Karl Lagerfeld länge att uppge sitt riktiga födelseår. Men hädanefter kommer Choupettes husse för alltid applåderas som evigt ung, i sinnet.

Av: Natalia Kazmierska

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: