Östermalmsborna har störst intresse för miljön

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-15

...men är bland de sämsta på att lämna in farligt avfall

Katarina Lenner, 56, är noga med sopsorteringen men tycker att det borde finnas fler återvinningsstationer på Östermalm. ”Jag gör det för miljön och för att lära mina barn. Och så får jag gott samvete”, säger hon.

Östermalmsborna är mest intresserade av miljöfrågor i Stockholm.

Ändå är de sämst på att lämna plast till återvinning.

I en undersökning om miljö och miljövanor i Stockholm 2007 är Östermalmsborna de som anser sig vara mest miljöengagerade. 77 procent tycker att de är en person som är ganska eller mycket intresserad av miljöfrågor. Däremot är Östermalm bland de sämsta stadsdelarna på att lämna farligt avfall för omhändertagande och metall, plast och glas till återvinning.

Det kan bero på att Östermalmsborna är mest missnöjda med möjligheterna att lämna källsorterat hushållsavfall nära bostaden.

– Det finns ett visst missnöje i staden över återvinningsstationerna i staden, säger Ulla Hamilton, miljö- och fastighetsborgarråd.

Förpackningsinsamlingen har ansvar för skötseln av stationerna. Stockholms stad ordnar med placeringen. Enligt Ulla Hamilton kan det vara svårt att hitta platser där återvinningsstationerna kan stå.

– Ställs de till exempel på gatorna får vi klagomål från grannar om buller när stationerna töms, säger hon.

Det finns i dag 250 återvinningsstationer i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln