Misstanken: Hängde i Tunisien – beställde taxibilar åt mordkommandon

Publicerad 2024-05-28

De fem gripna männen.

Fem svenska gängmän sitter i ett tunisiskt terrorfängelse.

Men innan gripandet i oktober ska de ha varit drivande i våldsspiralen som plågar Sverige.

Polisens misstänker att männen beställde taxiresor åt mördare i Sverige, enligt Aftonbladets uppgifter.

Fem svenska män, däribland Elias Bäck, 29 och rapparen Remon ”5iftyy” Ghide, 22, som båda kopplas till det ökända Bronätverket, reste runt i Tunisien i höstas.

Samtidigt pågick ett rasande gängkrig inom nätverket Foxtrot – en av Bronätverkets närmast allierade – på hemmaplan i Sverige.

Under september och oktober avlöste våldsdåden varandra nästan dagligen. I många av fallen handlade det om mordkommandon som fått i uppdrag att mörda åt antingen Rawa Majids sida i Foxtrot, eller utbrytarfalangen som valt Ismail Abdos sida.

Många av både anstiftarna och torpederna har gripits, men flera är fortfarande på fri fot. Polisen har dock en misstanke om att flera av mördarnas taxiresor har beställt av personer utomlands.

Och nu har polisen sett hur ett flertal av taxiresorna beställts från Tunisien, enligt Aftonbladets uppgifter.

Misstänks vara kopplade till flera dåd

När de fem männen greps i Tunisien i höstas handlade misstankarna om bland annat narkotikabrott och vapenbrott. Men ganska snart började misstankarna också handla om terrorbrott, och männen fördes därför till det ökända terror Mornaguia-fängelset i Tunis.

Handlingar som Aftonbladet tagit del av visar att svensk ambassadpersonal har fått tillstånd att besöka de gripna i fängelset, men det är fortfarande oklart vad misstankarna mot männen egentligen grundar sig i.

Svensk polis har vid flera tillfällen bett den tunisiska polisen om mer information om fallet. Svensk polis vill få hem männen till Sverige för att lagföra dem för brott här.

Bland annat skulle en av männen ha ställts inför rätta för grovt vapenbrott i Sverige i en rättegång som skulle ha hållits tidigare i maj.

Men handlingar som Aftonbladet tagit del av, och flera källor, uppger alltså att det finns fler misstankar mot männen, och att man tror att de varit delaktiga i planeringen av attentat i Sverige.

Bland annat tros de ha beställt en taxi till en utförare av ett mycket uppmärksammat fall i Stockholm i höstas, enligt uppgifter.

Det är oklart vilka av de nu fängslade männen som misstänks ha beställt taxibilarna.

Flyr utomlands för att undkomma polisen

Flera av gängtopparna som knyts till gängen och gängkrigen har de senaste åren tagit sin tillflykt utomlands för att komma undan rivaler och den svenska polisen.

– Det är ingen ny grej att de gör det. Vi har sett det tidigare i till exempel Spanien, Danmark och Turkiet. Man sticker utomlands om man har en hotbild, både för att komma undan rättvisan men också för att undvika att bli hittade av andra kriminella, har Gunnar Appelgren tidigare sagt till Aftonbladet.

Många av dem befinner sig i Turkiet och Irak, men andra har också rest till afrikanska länder som Somalia eller som i det här fallet, Tunisien.

Under hösten uppgav källor inom det tunisiska rättsväsendet att den tunisiska polisen haft koll på de fem männen sedan de reste in i landet.

Det gick snart upp för polisen att männen kopplades till grov kriminalitet och ett ökänt nätverk.

Männen tros även ha varit med i en uppmärksammad livesändning på Instagram där de pratade om det svenska gängkriget och hotade sina rivaler.

Kort därefter slog den tunisiska polisen till och grep dem i närheten av turiststaden Hammamet.

Flera av Foxtrotmännen ska ha suttit i förvar i det ökända Mornaguia-fängelset.

Dåden minskade efter gripandet

Ungefär samtidigt som männen greps i Tunisien lugnade läget ner sig något i Sverige. Om det fanns ett samband mellan det och att dåden i Sverige minskade i intensitet är oklart, men flera poliser som Aftonbladet talade med under hösten trodde att det hängde ihop.

– Våldet minskade kort efter att killarna greps i Tunisien. Man tror att det är en av anledningarna till att det är lite lugnare nu, har en källa tidigare sagt till Aftonbladet.

Hur gängmännen har det i det tunisiska fängelset är okänt. Det är också ovisst när, och om, de kommer lämnas ut till Sverige. Svensk polis har dock erbjudit sin hjälp till det tunisiska rättsväsendet.

– Vi har ingen insyn i utredningen men vi har flera gånger meddelat att vi står redo att biträda och kunna göra de åtgärder som de vill få gjorda i Sverige. Men det har inte skett ännu, har Håkan Wall, enhetschef på polisens nationella operativa avdelning (Noa), tidigare sagt.

Följ ämnen i artikeln